Autor: Sorina Bujarov
De la mijlocul lunii septembrie, Moldova are o nouă Lege privind controlul tutunului, cea mai drastică de până acum. Documentul, care transpune aproape în totalitate prevederile Convenției Cadru a OMS, intră în vigoare treptat, astfel încât comercianții moldoveni să dispună de suficient timp pentru a se conforma noilor modificări. Primele prevederi care intră în vigoare vizează comercializarea țigărilor în apropierea instituțiilor de învățământ și a spitalelor.
Până acum în Moldova era interzisă vânzarea țigărilor în chioșcurile situate pe raza de 100 de metri de pe lângă instituțiile de învățământ preșcolar și școlar, dar și de pe lângă spitale. Acest lucru era reglementat de Ordinul 904 a Ministerului Sănătății, care stabilește lista produselor interzise pentru vânzare în preajma instituțiilor pentru copii, printre care se regăsesc și țigările. Situația însă s-a schimbat odată cu aprobare Legii antitutun care mărește raza de interdicție.
Mai exact, Legea antitutun, care a intrat în vigoare la mijlocul lunii septembrie, stabilește următoarele: „unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 metri patrați ce comercializează produse din tutun și produse conexe trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 metri de la instituţiile de învăţămînt şi instituţiile medico-sanitare”, lucru prevăzut în articolul 17 (7), aliniatul 6 al Legii. Prin acest mod autoritățile încearcă să îngrădească accesul copiilor la produsele din tutun, cele care provoacă boli grave precum cancer, infarct sau AVC.
█ Pericolul ascuns al țigărilor electronice, considerate inofensive
Autoritățile publice locale vor fi cele care vor monitoriza ca această prevedere să fie respectată de către toți comercianții. Acest lucru este prevăzut în Regulamentul de comercializare cu amănuntul a articolelor din tutun, aprobat de fiecare localitate în parte. De altfel, documentul stabilește în baza căror reguli agenții economici primesc autorizația de a vinde țigări într-o oarecare regiune, fie oraș sau sat. Iar una dintre aceste reguli spune că autoritățile publice locale, făcând referire la Legea antitutun, pot să refuze eliberarea autorizației, dacă agentul economic cere permisiunea să vândă țigări în regiunea liceelor sau a spitalelor. Așa deci, nu e nevoie de surse suplimentare și cheltuieli enorme pentru a monitoriza dacă această prevedere a Legii se este respectată.
Cele mai drastice prevederi ale Legii privind controlul tutunului abia urmează să fie implementate, pe parcursul anului viitor - de pe 31 mai se va interzice fumatul în localurile publice închise. Până atunci însă autoritățile se pregătesc intens, axându-se în special pe informare.
„În luna decembrie vom participa la un seminar la Centrul Național de Sănătate Publică, unde vom fi instruiți în privința modificărilor făcute la legislație. Noi și până acum verificam dacă se vând sau nu țigări în apropiere de școli și grădinițe, așa că suntem inițiați în domeniu. În timpul controalelor discutăm și cu vânzătorii, le aducem la cunoștință ce prevede legea și cum pot fi pedepsiți pentru încălcări”, a afirmat Afanasii Nastas, vicedirector la Centrul de Sănătate Publică din Nisporeni.
█ Lista completă a produselor cancerigene
Tot în baza Ordinului 904 a Ministerului Sănătății, verificări se făceau și în raionul Edineț, dar și aici se controlează doar magazinele situate pe raza de 100 de metri de la o instituție de învățământ sau una medico-sanitară. Acum, după adoptarea Legii antitutun vor fi verificate magazinele de pe o rază de 200 de metri.
„În tot raionul avem șapte chioșcuri alimentare. Acestea însă sunt amplasate la o distanță mare față de școli sau grădinițe. Magazinele se verifică la fiecare ieșire pe teren a specialiștilor cel puțin o dată în an”, a afirmat Vasile Bejenaru, director la Centrul de Sănătate Publică din Edineț.
Precizăm că Legea privind controlul tutunului a intrat în vigoare pe 17 septembrie. Principalele prevederi ale Legii privind controlul tutunului, elaborată de Ministerul Sănătății, țin de interzicerea fumatului în localurile publice închise, interzicerea totală a publicității, extinderea avertismentelor pe pachetele de țigări și interzicerea expunerii la vedere a produselor din tutun. Acesta este primul document care include reguli drastice în controlul tutunului și racordează legislația națională la prevederile Convenției Cadru a OMS privind controlul tutunului.
Amintim că potrivit statisticilor, fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la vârsta de 19 ani. Datele mai arată că fiecare al optulea tânăr de 15 ani fumează zilnic. Alte 3% dintre tinerii de această vârstă gustă ocazional din plăcerea amăgitoare, iar cei de la sate încep să fumeze mai devreme decât tinerii din orașe.
Potrivit specialiștilor, fumatul se face vinovat de majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, al cavităţii bucale şi al vezicii urinare. În Moldova 9 din 10 cazuri de cancer la plămâni sunt provocate de fumat.
█ Articole relaționate:
Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele
Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal