Autor: Sorina Bujarov

A trecut aproape jumătate de an de la decesul femeii de  68 de ani care a murit după ce și-a efectuat singură procedura de curățare a intestinului gros, fiind internată la Institutul Mamei și Copilului. Nici până acum Ministerul Sănătății nu a făcut publice concluziile Comisiei care s-a ocupat de investigarea cazului și care trebuia să stabilească în final circumstanțele și cauzele decesului. Cert este că nimeni din personalul medical pe mâna cărora a ajuns pacienta nu a fost mustrat pentru faptul că femeia și-a făcut singură clisma, deși acest lucru ține exclusiv de competența specialistului.  

A mers la spital pentru o intervenție chirurgicală la uter. La câteva zile de la internare însă a ajuns în comă. S-a întâmplat după ce a fost lăsată de asistentele medicale să-și facă singură procedura de curățarea a intestinului gros. A fost transportată de urgență la Spitalul Clinic Republican, dar nu a mai putut fi salvată. Atunci familia femeii acuza personalul medical de la IMC de cele întâmplate, iar Ministerul Sănătății chiar a creat o comisie care a verificat cum a fost tratată femeia și ce s-a întâmplat de aceasta a murit. Concluziile însă nu au mai fost publicate.

Am încercat să aflăm de la specialiștii care au făcut parte din acea comisie, de ce totuși a murit femeia de 68 de ani. Președintele Comisiei ne-a sugerat să adresăm întrebările Ministerului Sănătății. La Minister ne-au trimis înapoi la membrii comisiei. Responsabilii ne-au explicat că aceștia ar cunoaște mai multe despre caz.

█ FLASH// Pacienta care și-a spart intestinul gros,după ce și-a făcut singură clismă, a decedat 

„Luați nota informativă noi am scris mai multe puncte, care au venit ca o recomandare pentru administrația instituției medicale. Mai multe detalii nu pot să vă dau, dar pot spune că acolo nu s-a constatat că ar fi vina medicilor. Solicitați de la Ministerul Sănătății mai multe infromații”, a afirmat Vladimir Cazacov, șeful Comisiei Ministerului Sănătății care s-a ocupat de acest caz.

La Ministerul Sănătății nu au putut să ne spună nici ei multe, motivând că dosarul deja a fost arhivat și că e nevoie de timp pentru a-l scoate și pentru a verifica concluziile comisiei. Un alt membru al Comisii, Iurie Dondiuc, specialist în obstetrică și ginecologie, a declarat că femeia suferea de o patologie specifică, care generează mai multe schimbări în organism, iar despre acest lucru puteau să știe doar lucrătorii medicali, care nu trebuiau să lase pacienta să-și facă singură procedura de clismă.

„Eu m-am expus doar pe segmentul meu, dar în comisie au fost și chirurgi și alți specialiști. În nota informativă am scris că procedura de clismă nu trebuie făcută de însuși pacientul. Mai ales că această femeie avea o patologie ginecologică – avea prolabat uterul, iar în acest caz se schimbă poziția intestinului gros. Asta doar un lucrător medical poate să știe și doar un specialist ar fi putut face corect clisma”, a explicat pentru Sănătate INFO Iurie Dondiuc.

Deși specialistul afirmă că pacienta nu trebuia lăsată să-și facă singură procedura, până acum nimeni dintre cadrele medicale responsabile de pacientă nu a fost pedepsit.

 Încă un posibil caz de malpraxis în Moldova. O pacientă se află în stare critică, după o procedură ce i-a spart colonul. Doctorii i-au permis să-și facă singură intervenția 

 „S-a emis o notă informativă de la Ministerul Sănătății, pe procedură nu a fost inițiat nimic. S-a stabilit că motivul decesului nu a fost clisma sau altceva, dar că pacienta avea o boală incompatibilă cu viața. Comisia internă nu a constat că ar fi fost comise nereguli sau alte încălcări, de aceea nu s-au aplicat nici mustrări”, a afirmat pentru sănătate INFO Doru Dendiu, șeful Serviciului de presă al IMC.

Nu am reușit să discutăm cu managerul spitalului, acesta fiind în concediu de boală. Anterior însă el declara că personalul medical i-a permis femeii să-și facă singură clismă, pentru că așa ar fi cerut ea.

„Dumneaei și-a făcut singură clisma. Noi am făcut o anchetă de serviciu și am constatat că ea și-a făcut procedura. Și din spusele lucrătorilor medicali și din spusele colegei de salon reiese acest lucru. Procedura a fost făcută în prezența lucrătorilor medicali, dar acțiunile le-a efectuat pacienta. Noi nu avem dreptul să-i interzicem femeii acest lucru. Categoric nu. Femeia nu a fost lăsată fără supraveghere. Incidentul a fost depistat imediat”, a precizat anterior pentru Sănătate INFO Ștefan Gațcan.

Notă: Clisma evacuatorie este o procedură medicală ce constă din eliminarea materialelor fecale din intestine. Procedura se face pentru a pregăti bolnavul pentru anumite examinări sau intervenții chirurgicale asupra rectului sau alte organe, sau cu scop terapeutic. Prolapsul uterin înseamnă căderea uterului prin vagin în diverse grade ca urmare a slăbirii mijloacelor sale de susținere. Patologia este tratabilă. Apare de regulă la femei în vârstă, cu mai multe naşteri în antecedente sau cu naşteri dificile.

 

█ Articole relaționate:

CAMPANIE// Malpraxisul va fi soluționat doar în instanță. Proiectul de lege actual interzice orice formă de soluționare extrajudiciară 

CAMPANIE// Răspunderea pentru malpraxis. Cazul unei tinere de 22 de ani care a murit după ce a făcut stop cardio-respirator. Cine se face vinovat 

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis