Autor: Sorina Bujarov

Proiectul de lege care ar permite spitalelor private din Moldova să trateze pacienții cu maladii oncologice nu are drept scop favorizarea unor agenți economici sau îmbogățirea sectorului privat. Acestea sunt declarațiile Oxanei Domenti, unul dintre autorii inițiativei legislative, care astăzi a venit cu o reacție la știrea publicată ieri de Sănătate INFO. Șefa Comisiei parlamentare sănătate mai spune că documentul are doar intenții bune și că acesta a fost elaborat după mai multe solicitări venite din partea agenților economici străini, care au cerut să li se ofere posibilitatea de a dezvolta în Moldova servicii oncologice la nivelul țărilor europene, inclusiv din partea unor instituții private.

Ieri scriam despre faptul că proiectul de lege semnat de Oxana Domenti, Adrian Candu și Boris Golovin prevede ca – „serviciile medicale de profilaxie, diagnostic, tratament și supraveghere în domeniul oncologic sunt acordate de către instituțiile medico-sanitare publice acreditate, instituțiile medico-sanitare private licențiate și acreditate”. Dacă ieri autorii nu au fost de găsit pentru a oferi unele comentarii, astăzi Oxana Domenti a venit cu o reacție. Aceasta susține că documentul nu urmărește scopul de a îmbogăți sectorul privat, ba din contra – să facă schimbări benefice în sistemul național de sănătate, care se confruntă cu probleme la acest capitol.

Domenti susține că modificarea legislativă propusă vine să ofere pacienților o alternativă de tratament a cancerului la ei acasă, dar și să ușureze povara serviciului oncologic de stat în ceea ce ține de tratamentul a unui număr mare de persoane care suferă de cancer.

 Bolnavii la care autoritățile din Sănătate se gândesc cel mai puţin 

„Nu este vorba despre favorizarea unui agent economic, e vorba că pacienții, dacă vor dori să aleagă o altă alternativă, ar putea merge la tratament într-un spital privat, dar acasă, nu în străinătate. Nu spun că serviciile prestate aici vor fi gratuite, dar dacă pacientul va alege să meargă la privat, e alegerea lui. În cazul în care serviciul public oncologic va avea capacități reduse și nu va reuși să acopere toți pacienții, atunci statul ar putea contracta serviciul de la agenții economici privați, ca să facă față problemei”, a spus Oxana Domenti, care a mai precizat că încă nu a fost stabilit cum va fi finanțat acest serviciu – din fondul CNAM sau contra cost. Nu este clar nici care va fi costul unui caz tratat – la fel ca cel din spitalele publice, sau va fi majorat. 

Proiectul de lege încă nu a trecut de Legislativ, însă Ministerul Sănătății lucrează deja la un Regulament care ar urma să stabilească criteriile pe care ar trebui să le întrunească instituțiile medicale private, dacă vor dori să dezvolte servicii medicale oncologice.

„Controlul din partea statului se presupune a fi unul foarte și foarte riguros, Ministerul Sănătății pregătește și un regulament în acest sens. La momentul de față nicio instituție privată nu este gata să presteze acest serviciu, dar în cazul în care va dovedi că poate să facă acest lucru, că va avea specialiștii necesari, tehnologiile necesare și se va conforma tuturor rigorilor impuse de Ministerul Sănătății, doar atunci un spital privat ar putea presta acest serviciu. Nu înseamnă însă că acestea neapărat vor fi finanțate de CNAM, asta rămâne la discreția statului”, a mai adăugat șefa Comisiei parlamentare de specialitate.

 Propunere dubioasă a unor deputați, care ar putea îmbogăți spitalele private 

Cât despre riscul ca pacienții să aleagă în mod exclusiv tratamentul oncologic în spitalele private, Domenti spune că acesta este destul de mic. Asta pentru că înainte de înregistrarea inițiativei legislative membrii Comisiei parlamentare asistență socială, sănătate și familie au adresat mai multe solicitări la donatorii externi, unii dintre care deja au confirmat că vor veni cu investiții în serviciul oncologic, astfel încât spitalul public să ofere tratament oncologic de calitate , cel puțin, nu mai proastă decât în spitalele private.

„Toți membrii Comisiei am făcut un apel la donatorii externi. Avem și un răspuns, ministrul Sănătății din România, Guvernul României fiind unul dintre donatorii noștri, a afirmat că una dintre direcțiile prioritare de investiții în țara noastră este dezvoltarea serviciului oncologic. După ce am primit acest răspuns, am decis să creăm condiții ca să existe o alternativă de tratament în țară”, a mai declarat Domenti.

Pe de altă parte specialiștii din domeniu susțin că inițiativa legislativă va crea mai mult haos în acest sector, iar pacienții vor avea de suferit în urma modificărilor. Plus la aceasta, spitalele private vor trebui să investească sume colosale în utilajul medical modern, iar acest lucru se va răsfrânge și asupra prețului la tratament. 

„Eu am vorbit încă în 2010 că oncologia trebuie să fie un domeniu protejat de stat. De ce? Fiindcă oncologia nu poate fi divizată în chirurgicală, chimioterapie, terapie, etc. Tratamentul trebuie aplicat complex, în combinație cu chimio, radioterapie, tratament cu hormoni, etc. În toată lumea acesta este prestat doar în instituții specializate în acest domeniu. Plus, costul aparatajelor este extrem de mare, iar prețul tratamentului în spitalele private va fi influențat de acest lucru. Niciun spital privat din țară nu ar fi capabil să presteze întregul spectru de servicii oncologice”, a afirmat pentru Sănătate INFO Victor Cernat, managerul Institutului Oncologic.

Amintim că începând cu 2013 Ministerul Sănătății a încercat de mai multe ori să dezvolte serviciul de radiologie prin Parteneriat Public-Privat, însă toate încercările s-au soldat cu eșec, pentru că niciun agent economic n-a fost interesat de ofertă. Într-un final, după mai multe modificări dubioase, Ministerul Sănătății a revocat anunțul privind înregistrarea ofertelor și a blocat totul. Potrivit ofertelor propuse de Minister, investitorul avea obligația de a renova, construi și echipa Institutul Oncologic în așa fel încât oamenii bolnavi de cancer să poată beneficia de serviciile de radioterapie de care au atâta nevoie pentru a supraviețui.

Anterior ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, a afirmat că serviciul de radioterapie ar urma să fie modernizat, iar valoarea investițiilor ar fi de 1 miliard de lei. 

 

█ Articole relaționate:

Guvernul a trecut cu vederea un document dubios, care favorizează companiile ce vor investi in parteneriatul public privat in radioterapie. Statul i-a deschis calea spre buzunarul său cu bani 

Eșecurile Parteneriatelor Publice Private în sănătate. Bolnavii de cancer rămân cu promisiuni neîndeplinite 

Tarife noi în Catalogul unic de servicii medicale. Radioterapia, făcută cu aparataj de la privați, va costa mii de lei