Autor: Irina Papuc

Procuratura anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală în dosarul licitaţiilor trucate. 30 de persoane, prin care și ministrul Sănătății au calitatea de învinuit. În urma lciitațiiloe trucate, aceștia ar fi prejudiciat bugetul public cu 150 de milioane de lei.

În dosar au calitatea de învinuit 30 de persoane, inclusiv fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatîi,  mai mulţi şefi de instituţii medicale de nivel republican şi local, şefi de direcţii şi vice-directori din cadrul instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare, persoane cu funcţii de răspundere din sistemul sănătății, dar şi omul de afaceri Tudor Ceaicovschi. Aceștia sunt acuzaţi de complicitate la comiterea infracțiunilor, depăşire a atribuţiilor de serviciu, neglijenţă, corupere activă, escrocherie, eschivare de la plata taxelor vamale şi fals în declaraţii.

Procuratura Generală anunță, de asemenea, că există suficiente probe care demonstrează că multe licitaţii privind achiziţionarea echipamentelor şi consumabilelor medicale au fost aranjate,  prin includerea intenţionată în caietele de sarcini a parametrilor tehnici ai utilajului care urma să fie cumpărat de instituţiile medicale - identici cu toate caracteristicile tehnice ale echipamentului medical comercializat pe teritoriul ţării, în exclusivitate de companiile gestionate de un agent economic.

În total, prejudiciul cauzat statului prin aranjarea licitaţiilor în favoarea acestui agent economic, este de peste 150 000 000 de lei. Totodată, procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile învinuiţilor, inclusiv pe conturi bancare, automobile, terenuri şi imobile.

Dosarul penal a fost pornit cu un an în urmă, iar pe 8 aprilie curent, 16 persoane au fost reţinute de ofiţerii şi procurorii anticorupţie. Pe parcursul urmăririi penale numărul persoanelor bănuite, iar ulterior învinuite în acest dosar, a ajuns la 30. Cauza penală conține  50 de volume a câte 250 de file, doar rechizitoriul fiind întocmit pe aproximativ 450 de pagini. Dacă vor fi găsiți vinovați cei implicați riscă pedepse cu amenzi şi închisoare pe termene de până la zece ani.

 

 Articole relaționate:

Un spital a cheltuit milioane de lei pentru construcții inexistente. Noi detalii în DOSARUL LICITAȚIILOR TRUCATE 

Au economisit bani din salariile doctorilor. Instituțiile medicale din Moldova au rupt 3 milioane de euro din lefurile medicilor și asistentelor medicale 

Licitații trucate. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, acuzată că ar fi favorizat agenți economici care ofereau spitalelor utilaj mai ieftin, decât prevedea contractul 

Andrei Usatîi ar fi „aranjat” licitațiile publice de procurare a utilajului medical pentru spitale. Bănuiții primeau &icirc