Autor: Irina Papuc
Terenuri, case, apartamente, mașini și conturi bancare. Acestea sunt bunurile sechestrate de către procurori în dosarul licitațiilor trucate, de la cei care figurează drept învinuiți în dosar. Conform estimărilor, aceștia ar fi prejudiciat bugetul public cu 150.000.000 de lei.
Astăzi Procuratura Generală a anunțat că a trimis în judecată dosarul licitațiilor trucate și că în calitate de învinuiți figurează 30 de persoane, printre care ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, dar și mai mulți directori de spitale și șefi ai direcțiilor de achiziții. În urma unor licitații aranjate, prin indicarea unor parametri tehnici care să convină unui anumit agent economic, cei învinuiți în dosar au adus bugetului de stat prejudicii enorme, de aproximativ 150.000.000 de lei.
Tot Procuratura a anunțat astăzi că a fost aplicat sechestru pe mai multe bunuri ale figuranților în dosar, pentru a recupera astfel o parte din prejudicii.
Conform unor surse, cărora le vom păstra anonimatul, de la aceștia s-au sechestrat apartamente, case, conturi bancare și mașini.
În cazul ex-ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, a fost pus sechestru pe jumătate dintr-o locuință, a cărei valoare estimativă este de 675 de mii de lei și pe două mașini – un Opel Vectra și un Peugeot 405. Sub sechestru au ajuns și 3.000 de dolari şi 1.000 euro, bani care aparțineau ex-ministrului de la Sănătate.
Și în cazul ex-directorului de la Institutul de Urgență s-a aplicat sechestru pe o jumătate de teren și, respectiv, jumătate din trei locuințe care aparțineau lui Ciobanu. Valoarea acestora trece de 1 milion de lei.
Și pe bunurile fostului vicedirector de la Urgență Liviu Vovc au fost puse secheste – pe o jumătate din locuință, o jumătate dintr-o construcție și pe două terenuri, valoarea cărora atinge 2,2 milioane de lei.
În aceeași ordine de idei, directorul de la Institutul Oncologic Victor Cernat a rămas fără un teren pentru construcții, precum și fără două clădiri, dar și fără 50.000 de euro și 20.000 de dolari. Subalternul său, Dinu Enache a rămas fără jumătate de locuință și fără o mașină, marca Mazda 5.
Cele mai multe bunuri au fost sechestrate de la șeful pe achiziții de la Agenția Medicamentului, Victor Donea. Procurorii au pus sechestru pe o jumătate dintr-un teren agricol din raionul Hâncești, cu suprafața de un hectar, pe două apartamente pe care acesta le deținea în Municipiul Chișinău și pe jumătate dintr-un teren de construcții.
Fostul director de la aceeași agenție Alexandru Coman a rămas fără un automobil, iar în cazul lui Alexandru Spânu, fostul vicedirector, s-au aplicat sechestre pe 140 de mii de lei.
Amintim că dosarul a fost expediat în instanță, după un an de la declanșare, iar pe 8 aprilie 16 persoane au fost reținute. Acum, în calitate de învinuiți figurează 30 de persoane.
█ Articole relaționate:
A fost eliberat din închisoare omul de afaceri învinuit în DOSARUL LICITAȚIILOR TRUCATE.