Autor: Irina Papuc

În sistemul de sănătate este nevoie de investiții de aproximativ 225 de mii de euro, pentru a procura mașini și utilaje, care ar permite spitalelor să facă față unui număr mare de arși. Concluziile aparțin Ministerului Sănătății, care propune ca banii să fie prevăzuți pentru anul viitor.

Premierul interimar, Gheorghe Brega, solicitase săptămâna trecută să se facă o evaluare complexă a capacităților instituțiilor publice de a trata un număr mai mare de pacienți cu arsuri. Astăzi, la ședința Guvernului, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a anunțat că spitalele au capacitatea de a interna până la 190 -200 de pacienți, inclusiv copii, în cinci spitale - Spitalul Clinic Republican, Institutul de Urgență, Institutul Mamei și Copilului, la Clinica Emilian Coțaga, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” și Spitalul pentru Copii Valentin Ignatenco. Totodată, dacă ar avea loc o tragedie ar putea fi mobilizate până la 30 de ambulanțe și alte 20 din substațiile de Urgență din apropierea Chișinăului. Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a anunțat că are capacitatea de a asigura cu sânge aproximativ 400 de pacienți timp de 22 de zile consecutiv. Totuși, Centrul are nevoie de o mașină dotată cu refrigerator de o capacitate mai mare pentru a putea transporta sângele la distanțe mai mari. Aceasta ar costa aproximativ 50 de mii de euro. Restul banilor sunt necesari pentru a dota Banca de Țesuturi. Ministrul a solicitat ca acești bani să fie prevăzuți în Legea Bugetului de stat pentru anul viitor.

Săptămâna trecută, Octavian Cirimpei, șeful Centrului de Combustiologie, unicul de altfel din țară, declara pentru Sănătate Info că instituția nu este dotată nu tehnică necesară, iar în cazul unui număr pacienți doctorii ar fi nevoiți să lucreze cu mâinile goale. Printre lipsuri de numără – aparate de intubare, aparat de gazometrie sanguină, laboratoare pentru detectarea substanțelor chimice din sânge, pentru pacienții care pot suporta intoxicații, paturi cu aer fluidizant, pentru pacienții cu arsuri grave. În Moldova există doar unul de acest fel. 

 

█ Citește la aceeași temă:

Moldova își va evalua capacitățile de a trata pacienții cu arsuri more 

Doctorii din Moldova recunosc – oamenii arși ar putea muri cu zile: „Ne-am blocat la opt pacienți. Nu știu ce-am fi făcut dacă erau 50”