Autor: Sorina Bujarov

Prim-ministrul interimar Gheorghe Brega cere autorităților din domeniul sănătății să verifice capacitatea spitalelor din țară privind tratamentul arsurilor grave. Astăzi oficialul a semnat o dispoziție, prin care solicită atât Ministerului Sănătății, cât și Direcției Sănătate Chișinău să identifice problemele din sector, dar și să vină cu soluții.  

Incendiul de la clubul Colectiv din România, în urma să căruia au decedat 50 de persoane, iar alte zeci se află în stare gravă se pare că responsabilizează și autoritățile din Republica Moldova. După ce săptămâna a dispus verificarea cluburilor de noapte din toată țara, premierul interimar Gheorghe Brega a semnat astăzi o dispoziție prin care cere Ministerului Sănătății să verifice dacă spitalele din țară sunt pregătite să facă față unei catastrofe similare celei din România. Pentru asta responsabilii din sănătate au la dispoziție doar trei zile, timp în care vor trebui să identifice și soluții la problemele identificate.

█  Doctorii din Moldova recunosc – oamenii arși ar putea muri cu zile: „Ne-am blocat la opt pacienți. Nu știu ce-am fi făcut dacă erau 50” 

”Prim-ministrul interimar a mai cerut ca, în cazul în care vor fi depistate deficiențe ce țin de echipament și personalul instruit, să fie prezentate propuneri argumentate de sporire a capacităților pe marginea problemei abordate”, se arată în comunicatul emis de Guvern.

Precizăm că în Moldova, pacienții cu arsuri pot fi îngrijiți fie la Spitalul de Traumatologie și Ortopedie, unde există un centru de leziuni termice și la Spitalul de copii „Emilian Coțaga”, care se află acum în componența Institutului Mamei și Copilului. Ambele instituții însă sunt limitate în utilaj care ar putea salva viața pacienților cu arsuri grave, în țară existând un singur aparat de respirație dirijată, paturi limitate pentru arși și doar o secție aseptică – în noul bloc chirurgical al Spitalul Clinic Republican. 

 

 Articole relaționate:

Condamnați la moarte din cauza condițiilor din spitale. Medicii români dezvăluie de ce o parte din pacienții arși nu au putut fi salvați

Diferențele sistemelor de sănătate din Moldova și Cehia povestite de Sergiu Leahomschi, obstetrician-ginecolog la Praga. „Aici medicii și profesorii universitari sunt cele mai respectate profesii” 

Cunoscut drept belgian, dar cu rădăcini moldovenești. Neurochirurgul care a înființat un departament de neurochirurgie la Bruxelles și a obținut premii în toată lumea a revenit în Moldova