Autor: Sorina Bujarov

Alianța Medicilor pentru modernizarea sistemului medical din România îi acuză pe ministrul demisionar al Sănătății, Nicolae Banicioiu, și pe doctorii Ioan Lascăr, Raed Arafat și Enescu Mircea Dan că „au încercat să mușamalizeze situația reală și competența” sistemului sanitar din România în ceea ce privește tratarea victimelor incendiului din clubul Colectiv.

„În primul rând noi ca stat nu avem condiții de a trata marii pacienți arși și nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși. Nu suntem pregătiți cu personal și nu înțelegem de ce nu s-a detașat personal de la unitățile spitalicești din România pentru a suplini deficitul din București. Iar dacă ne cunoaștem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiții aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are”, se arată într-un comunicat al Alianței Medicilor, citat de HotNews.ro.

Alianța precizează că întreg personalul medical care se ocupă în aceste zile de pacienți rsunt niște „eroii nenumiți” în aceasăă tragedie, dar protestează față de „liderii politici informali și formali care au creat confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în fața camerelor de filmat și au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice”.

 Eroii care muncesc printre lacrimi și fără pauze pentru a salva vieți. „Plângeam. Am urme de piele arsă pe mine” 

Potrivit comunicatului emis de Alianța Medicilor, „transferurile pacienților s-au făcut doar la insistența ONG-urilor din România, care au pus presiune pe Ministerul Sănătății și pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intenție din partea guvernanților de a transfera pacienții sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societății civile, a cetățenilor români din diasporă”.

„Faptul că pacienții au fost bine tratați, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomenești, fără dotări cu multe ore de muncă și care au început să fie epuizați.

Protestăm public împotriva ministrului demisionar - Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să mușamalizeze situația reală și competența noastră ca țară”, se mai arată în comunicatul Alianței Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România.

Menționam că, începând de vineri, autoritățile române au început să ia măsuri mai active pentru transportul victimelor incendiului în alte țări.

 

█ Articole relaționate:

Diferențele sistemelor de sănătate din Moldova și Cehia povestite de Sergiu Leahomschi, obstetrician-ginecolog la Praga. „Aici medicii și profesorii universitari sunt cele mai respectate profesii” 

Cunoscut drept belgian, dar cu rădăcini moldovenești. Neurochirurgul care a înființat un departament de neurochirurgie la Bruxelles și a obținut premii în toată lumea a revenit în Moldova 

Povestea unui doctor moldovean ce muncește la un spital din Germania: „Dacă s-ar legaliza „mulțumirea” din partea pacientului, medicii nu ar mai pleca din țară, din cauza sărăciei”