Autor: Sorina Bujarov

A fost captiv consumului de droguri mai mult de 17 ani. A început de la substanțe mai simple, însă cu timpul a trecut la cel mai periculos și scump drog. Pentru „plăcerea” zilnică cheltuia câte 1.500 de lei, astfel că în scurt timp a ajuns să muncească doar pentru a-și întreține dependența. Dragostea față de un psiholog însă l-a motivat să renunțe la acest viciu și i-a schimbat viața radical.

Pe Denis Hibovschi l-am cunoscut la Dialogul Regional „Road to succes”, organizat în luna septembrie la Tbilisi, Gerogia. Acolo, împreună cu alți colegi ai, a încercat să convingă autoritățile din domeniul sănătății să nu-i lase baltă după plecarea Fondului Global - organizația care a investit cei mai mulți bani în activitățile destinate consumatorilor de droguri - ci să-i susțină în continuare în lupta cu dependența. Denis are 37 de ani și este din Bălți. Acum este căsătorit și are trei copii, însă cu câțiva ani în urmă, după cum spune și singur, era un om pierdut. Totul din cauza drogurilor, care, pe lângă faptul că-i distrugeau sănătatea, l-au îndepărtat de familie și prieteni.

 █ Tabloul general al celor mai periculoase infecții pe harta Moldovei 

„Am început din același motiv ca și toți - nu am vrut să fiu cioara albă din grupul nostru de prieteni. Aveam 13 ani când am început să consum cânepă, iar în același an am trecut la codeină. Am reușit însă să termin școala, m-am angajat la un depozit și câștigam destul de bine ca să-mi permit să cumpăr droguri. Am încercat de multe ori să renunț, dar nu am reușit. Am avut două familii și pe ambele le-am pierdut din cauza narcoticelor”, povestește Denis, vizibil incomodat de detaliile pe care mi le povestește din trecutul său.

Iniațial, povestește bărbatul, dependența lui de droguri costa 300 de lei pe zi, când consuma preparate mai simple. Starea lui însă s-a agravat, așa că a început să ia substanțe mai „grele”, pentru care plătea 1.500 de lei zilnic. Asta însă nu l-a îndepărtat de narcotice. De altfel, dragostea l-a lecuit de dependența de droguri. După mai multe încercări eșuate, abia la 30 de ani Denis a reușit să renunțe definitiv la substanțele care distrugeau treptat corpul. Atunci a întâlnit-o pe cea de-a treia soție a sa – Olesea, psiholog de profesie. Fără să facă presiuni asupra lui, ea a fost cea care l-a încurajat pe Denis să lupte pentru viața lui și pentru familie.  

„Ea știa că eu consum droguri când ne-am întâlnit. Asta însă nu a oprit-o să fie cu mine. E psiholog și a știut cum să ma facă să vreau singur să renunț. La 30 de ani am mers la un centru de reabilitare, unde am trecut mai multe cure terapeutice - prin efort fizic, medicamentos și suport psihologic. Un an a durat, după care am devenit voluntar într-o organizație pentru consumatorii de droguri. Așa viața mea a început să prindă culoare… după 17 ani de întuneric”, mărturisește bărbatul din Bălți.

█ Statul trece la „deficit” tratamentul pentru mii de bolnavi care au nevoie de medicamente zilnic 

Denis spune că viața lui a început abia după ce a renunțat la droguri, pe care, de altfel, nu le-a mai încercat deja de șapte ani. „Înainte trăiam zilnic cu frica că nu voi av ea ce consuma, însă m-am eliberat de această frică. După șapte ani de când am scăpat de dependență, pot spune că sunt un om împlinit. Sigur, regret anii pierduți. Mă bucur însă că în ultimii ani în Moldova s-au dezvoltat servicii care îi ajută pe consumatori să renunțe mai repede și, poate, mai ușor. Programul de reducere a riscurilor chiar salvează vieți și ar trebuie să continue”, afirmă Denis Hibovschi.

A decis să se implice în activitățile de suport pentru consumatorii de droguri cu speranța că va putea și el, la rândul său, să salveze vieți, așa cum și el a fost salvat acum șapte ani. Crede că îi reușește, însă pentru asta are nevoie și de suport din partea statului. „Nu știu dacă cineva poate înțelege cu adevărat ce înseamnă dependența de droguri, poate doar cei care au consumat. De aceea cred că părerea noastră, a foștilor consumatori, trebuie ascultată. Viața noastră chiar costă bani - ea depinde de sumele pe care statul le investește în activitățile de prevenire și tratament”, a afirmat spre final Denis.

Precizăm că peste doi ani Republica Moldova va trebui să preia în totalitate finanțarea serviciilor de prevenire și reducere a riscurilor de infectare cu HIV/SIDA. Până atunci autoritățile trebuie să identifice atât resurse bănești, dar și să elaboreze mecanismele necesare pentru întreținerea serviciilor menite să prevină răspândirea virusului imunodeficienței umane în rândul populației țării.

Datele oficiale arată că în țara noastră aproximativ 10 mii de oameni au fost diagnosticați cu virusul imunodeficienței umane (HIV). În 2014 de exemplu, numărul cazurilor de HIV era de aproximativ 9.400, asta în timp ce în anii precedenți numărul celor afectați era de cel mult opt mii. 

 

█ Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare