Autor: Irina Papuc
Ministerul Sănătății a dispus o verificare suplimentară a softului care ne-a costat 1 milion de euro. În acest scop a fost formată și o comisie. Din aceasta fac parte și cei care au luat decizii dubioase încă de la prima licitație.
Comisia ar fi trebuit să-și înceapă activitatea acum o săptămână. Membrii Comisiei trebuie să identifice toate problemele de funcționare, pe toate componentele, câte calculatoare lipsesc, în câte localități nu este asigurată conexiunea la internet, câți doctori nu sunt gata să lucreze în sistem, dar și multe alte probleme, din cauza cărora sistemul este nefuncțional.
Un raport complex, cu existența tuturor proceselor-verbale, urmează să fie prezentat Ministerului Sănătății pe 20 decembrie. Membrii comisiei care ar urma să se ocupe de verificarea softului sunt tot cei care au s-au ocupat de el, chiar de la prima licitație și a căror decizii au fost dubioase. Vorbim în primul rând despre șeful Direcției E-Transformare, Alexandru Roșioru, despre care Ruxanda Glavan spunea că urmează să fie sancționat pentru un lucru extrem de prost depus la Strategia E-Sănătate. Mai mult, din niște documente făcute publice și care sunt parte a unui dosar la Anticorupție, o parte din banii pentru soft - adică 50 de mii de euro - urmau să ajungă pe conturile unei firme, la care soția lui Roșioru lucra în calitate de contabil.
█ CNA s-a autosesizat în cazul softului Ministerul Sănătății, „reparat” cu 1 milion de euro
Petru Crudu, șeful adjunct al Centrului Național de Management în Sănătate, care se regăsește și el în această comisie, făcea parte din comisia Ministerului Sănătății din 2012, sub conducerea lui Andrei Usatîi, care a decis câștigătorul licitației pentru dezvoltarea softului. Amintim că membrii grupului de lucru din 2012 au desemnat câștigătoare oferta cea mai scumpă - 19 milioane de lei. Atunci toți membrii și-au depus semnăturile, cu excepția a două persoane de la Centrul de Guvernare Electronică, în a cărui responsabilitate este de fapt dezvoltarea softurilor. Interesant este că acum din această comisie nu face parte niciun reprezentant al Centrului de Guvernare Electronică. Prima oară un responsabil din acest Centru, Iurie Țurcanu, a vorbit despre „conjuncturi neclare” și preferința de a nu se implica acolo nu există siguranță, fără să aducă și alte detalii.
Aceasta este a doua comisie formată la Ministerul Sănătății, iar Ruxanda Glavan este al doilea ministru care a cerut o claritate în privința funcționalității SIA AMP. O evaluare însă nu există nici până acum. Glavan a recunoscut, recent, în cadrul unei emisiuni la Moldova 1 că SIA AMP nu este funcțional.
„Acest soft nu funcționează. Au fost tăiate panglici, dar acum constatăm că doar asta s-a făcut, multe lucruri nu s-au dus la bun sfârșit”, a spus Glavan.
SIA AMP este, de fapt, un soft vechi - Medex - care a fost dezvoltat cu bani europeni. Acest lucru a fost ținut în secret de către foștii responsabili de la Ministerul Sănătății.
█ Articole relaționate:
De ce a costat softul pentru medicina primară 1 milion de euro. În buzunarul cui ar fi ajuns banii