Autor: Irina Papuc

Potrivit unor documente care au fost ridicate de către procurori în dosarul Filat, aproximativ 50.000 de euro din licitația pentru dezvoltarea softului Medex, așa-numitul SIA AMP urmau să treacă la așa zisele otkaturi. Banii ar fi fost gestionați de Ion Rusu, nașul lui Vlad Filat. Documentul ar putea constitui o probă pentru procurorii care au deschis și un dosar penal pe marginea softului cu probleme.

Dosarul penal pe marginea softului automatizat pentru medicina primară este în derulare încă de la începutul acestei veri, însă multe lucruri rămân neelucidate. De exemplu de ce dezvoltarea unui soft deja existent a costat aproape un milion de euro, adică aproape cât valoarea unuia constituit de la zero, de unde au venit banii, cine i-a plătit și de ce o astfel de licitație a trecut de toate instituțiile statului, care pretind că respectă legea.

Acum se pare că există unele răspunsuri, cel puțin piste de verificare pentru procurori. Un document găsit în urma perchezițiilor în dosarul BEM scoate la iveală o contabilitate atent gestionată, în privința licitațiilor publice și veniturile care urmau să fie obținute din acestea. Pe lângă multe licitații de rezonanță, de document este trecut și softul medical, cu menținea de „50.000 de euro”, fiind repartizat la categoria „proiecte”. Astfel, putem înțelege că din cele 19 milioane de lei plătite cel mai probabil din banii CNAM, 1 milion de lei urmau să ajungă cumva la Ion Rusu și implicit la ex-premierul Vlad Filat, ceea ce înseamnă că licitația a fost aranjată.  De altfel, acest lucru era lesne de înțeles, doar că instituțiile statului nu s-au grăbit să-i dea o astfel de calificare. Potrivit unor surse care preferă să-și păstreze anonimatul documentul privind licitațiile din sănătate și otkaturile este unul veridic și constituie o probă în dosarul BEM.

 CNA s-a autosesizat în cazul softului Ministerul Sănătății, „reparat” cu 1 milion de euro

Amintim că membrii grupului de lucru pentru evaluarea ofertelor erau – ex-ministrul Andrei Usatîi, Alexandru Roșioru, șef e-Transformare, Petru Crudu, director adjunct al Centrului Național de Management în Sănătate, Victor Stasiuc, șef contabilitate și raportare, Tatiana Zatîc, șefa Direcției Asistența Medicală Primară, Ion Ciochină, fostul șef al Direcției juridice și Rodica Scutelnic, șefa Direcției Asistență Medicală Spitalicească și Urgentă din cadrul Ministerului Sănătății. Din acest grup de lucru mai făceau parte și Vlad Manoil și Iurie Țurcanu, ambii de la Centrul de Guvernare Electronică, dar aceștia au refuzat să se prezinte la evaluarea ofertelor.

Deși responsabil de implementarea softului este șeful e-Transformare de la Ministerul Sănătății, Alexandru Roșioru, acesta rămâne în funcție și acum, fără să fie măcar sancționat. Inexplicabil, funcționarul își păstrează fotoliul în timp ce la Ministerul Sănătății s-au perindat trei miniștri. Mircea Buga promitea că va face regulă, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Doar Ruxanda Glavan a declarat acum o lună că-i va sancționa pe responsbilii din direcția de e-Tranformare, însă sancțiunile se lasă așteptate.

În același timp procurorii care instrumentează dosarul spun că urmează să examineze orice informație care va apărea în legătură cu acest soft. „Orice informație care apare referitor la acest soft, fie oficială sau nu, orice înscris, ciornă, ce poate constitui o probă va fi verificată”, dă asigurări Sergiu Cibotaru, procurorul care se ocupă de partea investigativă. Acesta însă a refuzat să dea detalii despre mersul anchetei și când dosarul va ajunge în instanță.

Amintim că ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a anunțat că va sancționa responsabilii din Direcția e-Transformare de la Ministerul Sănătății care, după spusele ei „nu și-au făcut bine treaba”. Mai mult, aceasta anunțase că nu va semna niciun act de dare-primire a softului SIA AMP fără o dovadă clară că acesta funcționează.

  

█  Articole relaționate:

 Sancțiuni la Ministerul Sănătății. Responsabilii de softul pentru medicina de familie vor fi penalizați 

Softul pentru medicina primară, care a costat 1 milion de euro, e blocat în unele raioane, iar unii doctori introduc datele despre pacient acasă 

Dosar penal la Ministerul Sănătății, în cazul softului care a costat 1 milion de euro