Autor: Irina Papuc

În cazul în care softul pentru medicina primară, elaborat cu 1 milion de euro și care are numeroase lacune, nu va funcționa ministrul Sănătății nu va semna actele de dare-primire a softului și chiar va acționa compania în judecată. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, care a recunoscut că una dintre direcțiile care a lucrat cel mai prost la Ministerul Sănătății, este cea responsabilă de e-Transformare, iar angajații de aici urmează să fie sancționați.

„Există o strategie e-Sănătate, de care au fost responsabili cei de la Direcția e-Transformare. Documentul se află acum la etapa de finalizare, cu mare regret oamenii de aici nu și-au făcut meseria așa cum trebuie, iar pentru asta vă asigur să vor fi sancționați, în conformitate cu gradele de competență”, a spus Glavan în cadrul unei întrevederi la care au participat mai mulți doctori. Aceștia s-au plâns că le vine greu să lucreze și că nu pot consulta pacientul și introduce concomitent date în calculator.

Ministrul a adăugat că nu va semna actele de dare-primire a softului, lucru care trebuia să se întâmple la începutul acestei luni, dacă vor exista neconcordanțe la funcționalități.

„Fără dovezi clare că sistemul funcționează bine nu voi semna niciun document. Nu mă interesează că s-au plătit pentru ele mai multe milioane de lei. Vom acționa în judecată compania și le vom cere să returneze banii, iar de implementarea lui să se ocupe alt furnizor, în termeni reali”.

Deși doctorii acceptă mai greu noua metodă de lucru, responsabilul din Sănătate le-a explicat că este o metodă performantă necesară sistemului pentru o muncă mai ușoară, dar și pentru o evidență mai clară.

  ANCHETĂ// Softul Ministerului Sănătății - „reparație” de 1 milion de euro a unui soft deja creat din fonduri europene. Conjuncturi neclare și decizii dubioase 

 „Nu se pune problema – ori sistemul, ori viața pacientului.  Un sistem integrat, bine pus la punct care să permită prescrierea medicamentelor compensate, analiza stocurilor existente de medicamente, etc, este o necesitate. Dar nu trebuie să cumpărăm softuri ca să ne dăm seama că nu avem calculatoare, că doctorii nu au competențe. Am constatat mare problemă aici care a ținut de responsabilitatea departamentului e-Transformare. Va trebui să accelerăm lucrurile aici”.

Amintim că softul SIA AMP a costat 1 milion de euro, iar Ministerul Sănătății ar fi admis o serie de încălcări în procedura de selectare a companiei care urma să se ocupe de dezvoltarea acestuia. Mai mult, conform documentelor de licitație, firma care a câștigat concursul urma să dezvolte un sistem informațional deja creat din bani europeni. Acum, CNA a deschis un dosar penal care este în derulare. 

 

  Citește la aceeași temă:

Softul pentru medicina primară, care a costat 1 milion de euro, e blocat în unele raioane, iar unii doctori introduc datele despre pacient acasă 

Dosar penal la Ministerul Sănătății, în cazul softului care a costat 1 milion de euro

CNA s-a autosesizat în cazul softului Ministerul Sănătății, „reparat” cu 1 milion de euro