Autor: Sorina Bujarov

Au mai rămas doi ani în care Republica Moldova trebuie să identifice resursele financiare necesare, dar și pârghiile juridice pentru a putea prelua eficient finanțarea totală a programelor naționale destinate persoanelor cu HIV și TB. Autoritățile dau asigurări că până în 2018 vor rezolva problema, dar că vor trebui să fie mult mai migăloase în alegerea serviciilor pentru a ține sub control consumul de droguri și infecția HIV.

„Dacă nu vom avea resurse din exterior, asta nu înseamnă că la nivel național nu putem să ne conjugăm eforturile, să găsim aceste resurse. Însă din gama largă de servicii de care astăzi beneficiem datorită fondurilor venite din exterior, o să le alegem pe cele mai eficiente. Astăzi, având bani de la donatori ne-am permis să implementăm mai multe activități, unele mai eficiente, altele mai puțin. Ulterior va trebui să ne așezăm cu toții – autoritățile publice locale, comunitățile de beneficiari, Guvernul și să vedem care sunt eficiente, să le selectăm și să le promovăm”, a afirmat Lucia Pîrțînă, coordonatorul Programului Naţional de Prevenire şi Control al HIV/SIDA, în cadrul unei emisiuni la Moldova 1. Pîrțînă însă nu a precizat ce activități din domeniu sunt prioritare și care ar putea fi anulate din cauza insuficienței de bani. Aceasta a afirmat doar că serviciul de prevenire HIV printre consumatorii de droguri trebuie să fie implementat în continuare, deoarece este unul dintre cele mai importante.

 █ Consumator de droguri, la doar 13 ani. Dragostea, antidotul care l-a salvat de narcotice 

Despre o „eficientizare” vorbea anterior și viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco. După dialogul regional care a avut loc în septembrie în Georgia, aceasta spunea că autoritățile din domeniu se pregătesc pentru o „optimizare” a bugetului destinat pentru serviciile menite să prevină răspândirea virusului imunodeficienței umane în țara noastră.

„Sunt sigură că aici avem de lucrat mult, pentru că e nevoie ca optimizările de buget să nu afecteze esența lucrurilor frumoase și utile inițiate de Fondul Global”, declara Aliona Serbulenco pentru Sănătate INFO.

Pentru a ține sub control infecțiile asociate consumului de droguri însă e nevoie de o abordare complexă, nu de una fragmentată, afirmă specialiștii în domeniu. Altfel spus, pe lângă tratamentul persoanelor seropozitive este nevoie și de servicii de control și de prevenire a riscurilor, ceea ce în prezent se și aplică în Moldova cu banii oferiți de Fondul Global. Specialiștii spun că doar implimentate în comun aceste activități pot preveni răspândirea celui mai temut virus al secolului.

„Serviciile adresate astăzi consumatorilor de droguri sunt oferite într-un mod complex. Este foarte greu să spui care sunt mai importante și care mai puțin importante. Toate sunt importante de o potrivă, pentru că numai acordate împreună aduc acel succes în prevenirea infecției”, a afirmat Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor.

De altfel, în cadrul dialogului regional „Road to succes” de la Tbilisi, specialiști internaționali au recomandat țărilor din Europa de Est și Asia Centrală să continue implementarea programelor destinate persoanelor cu HIV și TB în aceeași cheie în care au fost implementate și cu banii de la Fondul Global.

De altfel, în cadrul dialogului regional „Road to succes” de la Tbilisi, specialiști internaționali au recomandat țărilor din Europa de Est și Asia Centrală să continue implementarea programelor destinate persoanelor cu HIV și TB în aceeași cheie în care au fost implementate și cu banii de la Fondul Global.

   Tabloul general al celor mai periculoase infecții pe harta Moldovei 

„O parte dintre țări fac o selecție a programelor pe care continuă să le implementeze după plecarea Fondului Global. Unele renunță la programul de reducere a riscurilor, acesta însă este foarte important în prevenirea epidemiilor, iar Guvernele trebuie să-și asume responsabilitatea atât pentru testarea gratuită, cât și pentru terapia de substituție pentru consumatorii de droguri injectabile și schimbul de seringi”, a declarat Mark Dybul, directorul executiv al Fondului Global.

Potrivit Programul naţional de prevenire şi control a infecţiei HIV 2016-2020, după plecarea Fondului Global, adică din 2018, riscăm să avem probleme financiare în domeniu. Potrivit documentului între 2018-2020, pentru activitățile de prevenire a infecției HIV în grupurile de risc este nevoie de peste 237 de milioane de lei, dintre care 71 de milioane sunt puse la deficit. În aceiași perioadă, pentru tratamentul persoanelor seropozitive este nevoie de aproape 439 de milioane de lei, dintre care peste 138 de milioane nu au acoperire financiară. La modul practic, asta înseamnă că mii de persoane riscă să moară cu zile din cauză că statul nu va putea să asigure accesul la tratamentul vital. Mai mult, în țară ar putea izbucni o epidemie asemănătoare celei din Serbia sau România. Potrivit statisticilor, în Moldova, până la 1 ianuarie 2014 erau înregistrate 8.557 de persoane HIV-pozitive. Dintre acestea 5.014 sunt bărbați, iar 3.543 sunt femei şi toţi ei au nevoie de tratament pentru a putea supravieţui.   

 

█ Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare