Autor: Irina Papuc

Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan spune că a prevăzut criza cu care ne confruntăm acum încă din luna august și că tot de atunci a solicitat spitalelor să vină cu planuri anticriză. Ministrul consideră că spitalele se puteau descurca cu banii pe care i-au primit dacă nu cheltuiau irațional.

Ministrul Sănătății a răspuns, fiind întrebată de lipsa unui plan anticriză în cadrul unui interviu la Radio Europa Liberă, că a cerut măsuri urgente încă din luna august.

„Chiar la mijlocul lunii august prin dispoziția ministrului, a existat solicitarea prezentării unui plan anticriză din partea spitalelor, cu reducerea categoriilor de cheltuieli care sunt absolut inutile și care pot fi în principiu excluse pentru o anumită perioadă. În plus, controlul utilizării raționale a banilor care vin”, a spus Glavan.

„Să vă spun un simplu exemplu, o situație pe care am depistat-o în marea majoritate a spitalelor. Există ordinul Ministerului Sănătății care spune clar că pentru a funcționa, o instituție trebuie să aibă în stoc toate medicamentele necesare și pentru un volum de 60 de zile înainte. Or, ce am depistat noi este că marea majoritate a instituțiilor cu datorii aveau stocuri de medicamente de 90 de zile, de 120 de zile, de 160 de zile. În această situație apare datoria pe hârtie față de furnizori. Și atunci când vine finanțarea, în loc să ai resurse libere să le orientezi în altă parte, eşti obligat să plăteşti acea datorie în principiu inutil formată pentru medicamente. Şi nu doar la capitolul medicamente se întâmplă aşa, ci și la consumabile. Iar în rest au fost depistate multe cheltuieli neproductive”, a adăugat Glavan.

Ministrul a mai spus că în spitalele din Moldova 20 la sută din internări sunt inutile, iar din această cauză s-ar forma cheltuieli în plus, care de fapt n-ar trebui să existe. De altfel, ministrul nu explică cum se întâmplă că aceste cazuri ajung să fie validate de către CNAM. Glavan recunoaște că situația este una complicată, însă dă vina pe managerii de spitale, întrebându-se de ce unii reușesc să se descurce cu bani puțini, iar alții nu.

În cadrul aceluiași interviu Ruxanda Glavan a negat că spitalele nu mai au bani pentru internări. Ea a spus că se va impune o selectare mai riguroasă a celor care urmează să se trateze în spitale.  

Amintim că săptămâna trecută în Comisia protecție socială, sănătate și familie s-a discutat despre faptul că doar 11 spitale din 40 mai au bani pentru internarea pacienților, acestea acumulând datorii totale de peste 600 de milioane de lei. În același timp, CNAM așteaptă o datorie de la Ministerul Finanțelor de 516 milioane de lei. Acești bani însă ar putea să nu fie virați integral până la sfârșitul anului în conturile Companiei.

 

 Articole relaționate:

Câte legi a încălcat Guvernul şi cum a dus sistemul medical la pământ 

Situație fără precedent: „În ultimii 10 ani nu ne-am confruntat cu așa ceva” 

Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea” <