Redactor: Irina Papuc

Doctorii de la Spitalul Clinic Republican se laudă cu o premieră. Aceștia au combinat două tehnici minim invazive în cazul unei intervenții la coloana verterbrală.

Intervenția a avut loc în sala hybrid de la Spitalul Clinic Republican. Intervenția a fost realizată unei femei în vârstă de 57 de ani, care acuza dureri foarte mari în regiunea lombară a coloanei vertebrale, după ce a suportat o traumă. În urma investigațiilor s-a stabilit că femeia suportase o fractură a două vertebre, asociate cu o tumoare a vaselor sangvine.

Astfel, doctorii au decis să trateze simultan aceste două vertebre, prin combinarea a două tehnici chirurgicale minim invazive – vertebroplastia percutană şi kyfoplastia cu baloane expandabile.

Vertebroplastia percutanată (VTP) se efectuează prin injectarea unui ciment acrilic (metilmetacrilat) în vertebra afectată. La rândul său kyfoplastia reprezintă o procedură minim invazivă în timpul căreia chirurgul introduce în corpul vertebral un tub cu un balon extensibil. Acesta este mărit cu exactitate pentru a restabili înălţimea corpului vertebral şi înlătura diformarea. Ulterior, în cavitatea formată de balon, se introduce cimentul acrilic, ceea ce contribuie la consolidarea vertebrei. 

 

Scopul operaţiei este de a „întări” vertebra fracturată cu ciment special predestinat acestor scopuri. Vertebra în care a fost introdus cimentul devine mai rigidă, mai stabilă, iar în urma acestui fapt are loc diminuarea semnificativă a durerilor preoperatorii. Eficienţa tratamentului prin vertebroplastie şi kyfoplastie este de peste 90% în funcţie de tipul şi localizarea fracturii vertebrale. Acest tip de operaţii este unul sigur, poate fi aplicat pacienţilor în vârstă, care  suferă cel mai frecventde osteoporoză, iar rata complicaţiilor se situează sub 1%.

Pentru a reduce la minim complicaţiile, cum ar fi leziuni ale structurilor nervoase, scurgerea cimentului, embolii venoase, doctorii au folosit un fluoroscop intraoperatoriu.

Operația, care a combinat în sine trei intervenții, a durat o oră și a fost efectuată de către  de Alexandru Şumleanschi, medic neurochirurg și Aurel Bodiu, şeful secţiei de Neurochirurgie din cadrul spitalului.

Potrivit doctorilor de la Spitalul Clinic Republican cesta este primul caz documentat de combinare a vertebroplastiei percutane şi a kyfoplastiei cu baloane expandabile, efectuat în Republica Moldova.

 

  Articole relaționate:

Chirurgii din Moldova au salvat viața unei fetițe, aflată în stare gravă, după ce a fost operată la Atena. Copila suferea de o malformație rară la inimă 

Premieră în neurochirurgie. Un dispozitiv previne chirurgii când sunt aproape de țesutul sănătos și-i atenționează să se oprească