Autor: Irina Papuc

UPDATE// 11:22 Doctorii din serviciul de Urgență vor continua protestele mâine dimineață în fața Ministerului Sănătății. Decizia a fost luată după ce ieri în urma unor discuții, doctorii n-au înțeles mai nimic din ceea ce ar urma să se întâmple mai departe. Mai mult, aceștia au fost anunțați despre faptul că va exista și a treia reformă în serviciul de Urgență. Unii doctori spun că au fost deja „atenționați” că ar fi bine să renunțe la manifestările în stradă.

„Am fost anunțat de un reprezentant al PDM din raion că ar fi bine să nu ieșim mâine la proteste. Discuția a fost una calmă, dar mesajul a fost direct - nu trebuie să ne împotrivim acestor schimbări, pentru că este normal ca oamenii să fie schimbați atunci când vine o altă Guvernare. Eu activez în serviciul de Urgență de 11 ani și pot să vă spun că în ultimii ani am văzut schimbări spre bine. Atât eu cât și colegii mei ne dorim schimbări spre bine, suntem deschiși pentru reforme, dar nu în acest fel. Desigur, vrem ca Iurie Crasiuc să rămână în funcție, deoarece noi am lucrat cu el și știm diferențele dintre ce a fost și ce avem acum. Nu vrem să ne conducă o persoană străină și cu atât mai mult politizată”, a spus Gheorghe, unul din doctorii din teritoriu cu care am discutat. Acesta a preferat să-i fie protejată identitatea. Doctorul spune că va veni la protest, în pofida atenționărilor.

Iurie Crasiuc, cel pentru care doctorii din sistem sunt gata să iasă în stradă, spune că a primit mai multe apeluri din raioane, aceștia fiind atenționați să nu iasă în stradă. Ministerul Sănătății nu a comentat până acum nici aceste acuzații.

Petru Gherasimov, vicepreședintele raionului Ungheni, vizat că ar fi dat indicații doctorilor să stea acasă, a negat că s-a implicat în vreun fel. „Nu vreau să vorbesc despre așa tâmpenii. Veniți la Ungheni să vă vâd în față”, a răspuns sec acesta și a închis telefonul.

10: 40// După ce ieri au protestat în fața sediului Centrului Național de Urgență Prespitalicesc, doctorii de la Urgență s-au mutat în fața Ministerului Sănătății, însă pentru că n-au obținut răspunsuri protestele vor continua și mâine.

„După vreo 40 de minute de proteste au ieșit în fața noastră viceministrul Gheorghe Țurcanu și șeful de resurse umane de la Minister. Nu am primit răspunsuri, ci mai degrabă un fel scuipat în suflet. Ni s-a spus că de fapt reforma va continua, cu o a treia etapă. Acest centru deja urmează să fie transformat într-un departament. Nu știm ce înseamnă acest lucru”, spune Crasiuc, fostul director interimar al Centrului. Din acest motiv, doctorii vor să continue protestele, mâine dimineață în fața Ministerului Sănătății.

În același timp, Ministerul a emis un răspuns sec și de această dată, fără să conțină explicațiile de rigoare în privința situației create la Urgență. Într-o notă informativă se precizează doar că lui Iurie Crasiuc i s-ar fi propus funcția de vicedirector, iar Creciun ar fi tocmai persoana potrivită să-l înlocuiască pe Crasiuc, deoarece ar avea experiență în administrarea Departamentului de Urgență din spitalul raional Cahul. Acest răspuns este cu atât mai mult contradictoriu, cu cât autoritatea recunoaște că funcția de director este vacantă, iar persoana cea mai competentă urmează să fie aleasă prin concurs echidistant și transparent.

Viceministrul Gheorghe Țurcanu nu ne-a răspuns la telefon pentru a explica dacă se are în vedere reformarea actualului Centru Național și dacă da, ce urmează să se întâmple.

Amintim că una din revendicările doctorilor este să înceteze continuarea politizării Serviciului de Urgență, ceea ce de fapt se pare că se întâmplă. Actualul director interimar a donat din veniturile sale de angajat al unei instituții publice 50.000 de lei pentru Partidul Democrat, căruia îi revine acum Ministerul Sănătății.

 

 Articole relaționate:

 UPDATE// Proteste la Urgență. Directorul interimar, numit astăzi, a donat 50.000 de lei la alegeri pentru PDM 

Se caută director pentru o instituție medicală nou formată 

Controversata reformă a Serviciului de Urgență a fost pusă în aplicare. O altă instituție medicală și-a început activitatea