Autor: Sorina Bujarov
Pe timp de criză, când majoritatea instituțiilor medicale din țară strâng cureaua pentru a finaliza anul cu cât mai puține datorii, unele instituții publice își permit să cumpere mașini scumpe. Vorbim despre Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), care de curând și-a achiziționat un automobil luxos care valorează mai mult de jumătate de milion de lei.
Instituția s-a făcut cu mașină nou-nouță, la scurt timp după ce s-a aflat că Compania Națională de Asigurări în Medicină a cheltuit câteva milioane de lei pentru procurarea și întreținerea mașinilor de serviciu. Toate astea se întâmplă în timp ce spitalelor li s-a interzis să investească bani în utilaj medical și lucrări de reparație, pentru că e criză.
Potrivit contractului de achiziție, semnat pe 7 decembrie, AMDM a procurat un automobil în valoare de 513.850 de lei, echivalentul a 24.100 de euro. Potrivit informațiilor de la Agenția pentru Achiziții Publice, automobilul marca Skoda Superb Ambition a fost cumpărat de la agentul economic DAAC – AUTO. S.R.L. Aceasta este una dintre cele mai scumpe mașini din această serie. Potrivit datelor de pe site-ul oficial al skoda, automobilul cumpărat de AMDM este a treia cea mai scumpă mașin din seria Skoda Superb Ambition.
Am încercat să aflăm de la conducerea AMDM de ce le trebuie o mașină atât de scumpă, pe timpuri atât de grele pentru sistemul național de sănătate. În loc să ne răspundă, responsabilii ne-au cerut să scriem solicitare oficială.
Achiziții se fac, deși atriubuțiile instituției s-au redus semnificativ. Amintim că recent obligațiile Agenției Medicamentului s-au redus, după ce Cabinetul de Miniștri a aprobat noi modificări la Hotărârea de Guvern privind achiziționarea de medicamente și alte produse de uz medical pentru necesitățile sistemului de sănătate. Mai exact, documentul prevede ca spitalele să fie responsabile de încheierea contractelor cu agenții economici, lucru pe care din aprilie 2015 îl făcea AMDM. La aprobarea acestei Hotărâri de Guvern, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a declarat că Agenția Medicamentului nu este pregătită pentru a prelua atribuțiile spitaleleor în ceea ce ține de încheierea contractelor cu agenții economici. Asta din motiv că instituția ar avea probleme financiare, bază tehnico-materială insuficientă și lipsă de specialiști.
█ Cum cheltuie CNAM banii pe timp de criză - mașini și reparații de milioane
„Am analizat situația din 2014. Spre exemplu, la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale ar urma să fie organizate șase licitații, iar câștigători sunt desemnați 20 de operatori economici, care încheie aproape 9.000 de contracte cu cele 350 de instituții medicale din țară. Instituția nu este pregătită nici din punct de vedere a resurselor umane, nici financiar și nici tehnic pentru a asigura această procedură. De aceea, prin acest document ne propunem să revenim la varianta inițială, de până în aprilie 2015, când contractele de furnizare a medicamentelor erau elaborate de către instituțiile medicale și semnate între părți, după care se prezintă la AMDM”, a argumentat Ruxanda Glavan la ședința Guvernului din 9 decembrie.
Precizăm că din august 2015 Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale este condusă de către Vladislav Zara, propus în această funcție de Ruxanda Glavan.
█ Articole relaționate:
Directorul Agenției Medicamentului a fost demis. Cine i-a luat fotoliul
Ruxanda Glavan a semnat un ordin prin care amână regula printre distribuitorii de medicamente