Autor: Irina Papuc

Situația financiară în spitalele din Moldova devine cu fiecare zi mai complicată, iar acest lucru se întâmplă din cauza datoriilor mari care se acumulează, dar și din cauza unui număr mărit de cazuri tratate care, în mod normal, nu sunt finanțate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Astfel, toată cheltuiala rămâne pe seama instituțiilor. Din cauza situației create, Ministerul Sănătății cere măsuri urgente.

Mai sunt zile numărate până la sfârșitul anului, dar criza financiară din sănătate nu dă semne de soluționare și nici măcar de stagnare. Din contra, datoriile spitalelor continuă să crească din mai multe motive, unul dintre care este supraîndeplinirea cazurilor tratate, pentru care CNAM nu recompensează niciun bănuț.

Ministerul Sănătății a anunțat recent doar cifra datoriilor pentru spitalele republicane, pentru care are calitatea de fondator. Astfel, suma datoriilor s-ar fi redus din august până acum cu 85 de milioane, însă rămâne în continuare destul de mare – 245 de milioane de lei, dintre care peste 145 de milioane sunt datorii pentru medicamente și consumabile. Cifrele au fost anunțate în cadrul unui eveniment de presă, organizat de autoritate.

Spitalele se confruntă însă cu o altă problemă -  oameni tratați în plus, adică mai mult decât prevede contracul cu CNAM. Partea proastă pentru instituții este că nimeni nu le recompensează acești bani. Astfel, în afară de datorii pentru preparate, consumabile, etc, spitalele au creat cheltuieli în plus în valoare de peste 200 de milioane de lei prin internări supraplanificate. Ministerul Sănătății califică aceste internări drept gestionare ineficientă a banilor, dar recunoaște că situația este gravă și că este nevoie de intervenții urgente. Astfel, autoritatea a cerut Guvernului să instituie o celulă de criză, structură formată în cazuri grave, precum atacuri, război și crize financiare grave, care este scopul de a veni cu soluții rapide.   

Amintim că Ministerul Finanțelor are datorii de jumătate de miliard de lei către CNAM, iar datoria ar putea să nu mai fie stinsă până la sfârșitul acestui an, ceea ce înseamnă o criză prelungită. În același timp, datoriile spitalelor din întreaga țară au atins în luna noiembrie 600 de milioane de lei. Conform experților, datoria Ministerului Finanțelor către CNAM ar putea ajunge la sfârșitul anului la 1 miliard de lei.

Am solicitat o reacție din partea premierului interimar Gheorghe Brega însă deocamdată nu am obținut un răspuns.