Autor: Parascovia Sula

Premieră medicală în Republica Moldova. O tânără de 28 de ani a fost operată la degetele de la mâini și picioare din cauza unor probleme vasculare pe care le avea. Femeia suferă de sclerodermie, fenomenul Raynaud – o maladie care afectează vârfurile degetelor. Din cauza vaselor sangvine foarte înguste sângele nu ajunge până la degete. În consecință, celulele mor și medicii sunt nevoiți să amputeze câte puțin din părțile afectate. De această dată, chirurgii au folosit o intervenție inedită pentru medicina din Moldova. Ei au lărgit vasele sangvine și au înlăturat țesuturile moarte, așa încât sângele să ajungă până la vârfurile degetelor. Intervenția a durat patru ore.

Valeria (nume schimbat) suferă de sclerodermie de mică. Mai exact de la vârsta de 11 ani. Părinții au observat că fiica lor are mereu mâinile și picioarele reci și degetele vinete, ca și atunci când ți-e foarte frig. Circulația sângelui se înrăutățea, mai ales în perioadele reci ale anului, când vasele sanguine se îngustau și sângele nu ajungea să alimenteze vârfurile degetelor. Pentru că e o afecțiune cronică, Valeria a fost nevoită să petreacă mai mult timp prin spitale, decât acasă. 

Boala este incurabilă și are nevoie de medicație toată viața. Până acum, Valeria a suferit patru operații de înlăturare a necrozelor (țesuturilor moarte). De fiecare dată însă nereușite, pentru că bonturile, adică vârfurile degetelor membrelor, nu reușeau să se cicatrizeze. În consecință, femeia a rămas fără  unele dintre ele.

Doctorii speră că acum au rezolvat problema și pacienta nu va mai suferi atât de mult. Intervenția a fost efectuată de un medic din Turcia, asistat de o echipă de chirurgi moldoveni.

 Doctorii moldoveni se laudă cu o premieră. O pacientă a fost operată la coloană printr-o metodă unică

„Pacienta trebuie să fie foarte atentă și grijulie, pentru că problema vascularizării proaste poate reveni. Ea trebuie să se trateze toată viața. Aceasta este o boală incurabilă. Peste o lună, două după intervenție, dacă totul va decurge conform normelor, pacienta se va simți mult mai bine”, a declarat pentru Sănătate INFO dr. Prof. S. Aydın Yücetürk.

Medicii spun că e greu să prognozezi care va fi rezultatul intervenției, pentru că maladia este una rară. „Conform studiilor, pentru membrele superioare reușita este bună, însă pentru cele inferioare nu sunt astfel de studii. Este un caz deosebit, atât pentru Moldova, cât și pentru medicina din întreaga lume”, a menționat ortopedul-traumatolog Nicolae Bajurea, unul dintre medicii asistenți.

El a precizat că înainte de procedura de dilatare a vaselor, chirurgii au trebuit să înlăturile învelișul arterelor.

„Mai întâi am înlăturat adventicele (înveliș al arterelor) membrelor, pentru a-i oferi o posibilitate de alimentare mai bună cu sânge a picioarelor. Am realizat aceeași procedură la toate membrele, exact cu același scop – de a înlătura adventicele, ceea ce îi va oferi o dilatare a vasului și îmbunătățire a fluxului sanguin, pentru degete”, a explicat doctorul Bajurea.

 Chirurgii din Moldova au salvat viața unei fetițe, aflată în stare gravă, după ce a fost operată la Atena. Copila suferea de o malformație rară la inimă

Deși operația a fost realizată cu succes, medicul spune că pacienta ar mai  putea trece printr-o astfel de intervenție. „Totul depinde de evoluția ulterioară. Sperăm că procedura efectuată va îmbunătăți semnificativ circulația sângelui la picioare și mâini și nu se vor mai face astfel de necroze.”

Pentru această patologie, operația realizată este o premieră pentru Moldova, Valeria fiind prima pacientă operată de sclerodermie.

Notă: Sclerodermia este o boală autoimună rară, caracterizată printr-o scleroză progresivă a dermului (pielii) şi în unele cazuri a viscerelor. Sclerodermie localizată este o scleroză care afecteaza dermul, în anumite cazuri ţesuturile subiacente (aponevroze şi muşchi).

Prima manifestare este aproape întotdeauna un sindrom al lui Raynaud: pe vreme rece, vasele sangvine care irigă degetele se contractă brusc; degetele devin albe ca marmura, apoi violete, înainte de a reveni la culoarea lor normală. Evoluţia se face apoi către două forme diferite, forma limitată sau forma difuză.

 

█  Articole relaționate:

În ultimii ani tot mai mulți copii vin pe lume cu defecte ale diafragmei și esofagului. De vină ar fi neglijența mamelor față de propria sănătate 

Patru copii cu malformații grave la inimă vor fi operați în următoarele zile cu suportul unui specialist elvețian