Autor: Sorina Bujarov

La fel ca și anul trecut, în 2016 sistemul național de sănătate va funcționa, pentru început, în baza unui buget provizoriu, aprobat la sfârșitul lunii decembrie. Acesta include o sumă de 5 miliarde de lei, dintre care cei mai mulți bani vor fi alocați serviciului spitalicesc, dar și medicinei primare. Dezavantajate din punct de vedere financiar sunt programele naționale și serviciile de asistență medicală la domiciliu, pentru care se alocă cea mai mică sumă. 

În prima parte a anului sistemul medical din Republica Moldova va funcționa în baza unui buget provizoriu – de 5,1 miliarde de lei, cu peste 500 de milioane de lei mai mult decât bugetul provizoriu din 2015. Aproape jumătate din suma provizorie prevăzută pentru acest an va veni din plata primelor de asigurare medicală – 2,8 miliarde de lei, iar cealaltă jumătate – de 2,3 miliarde de lei din bugetul de stat, banii fiind alocați pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern. Din păcate, și de această dată autoritățile au pus pe ultimul plan sănătatea bătrânilor și a persoanele cu maladii cronice - din bugetul provizoriu cei mai puțini bani sunt alocați pentru programele naționale și serviciile de îngrijire medicale la domiciliu.

 A fost modificat termenul în care moldovenii își pot cumpăra polița medicală cu reducere 

Potrivit Ordinului privind fondurile provizorii ale asigurării obligatorii de asistenţă medicală (bugetul provizoriu) pe anul 2016, din cele peste 5,1 miliarde de lei – 2,3 miliarde de lei vor merge către sectorul spitalicesc. Alte 1,5 miliarde de lei vor fi alocate medicinei primare. Dintre acestea, 360 de milioane de lei vor fi alocate pentru medicamentele compensate.

Documentul mai prevede că pentru asistența medicală de urgență și de ambulatoriu, la fel, se alocă câteva sute de milioane de lei. Mai exact, pentru serviciul de urgență – puțin peste 404 milioane de lei, iar pentru asistența medicală specializată de ambulatoriu – 360 de milioane de lei.

Deși mult mai puțin, tot câteva sute de miloane de lei vor fi alocate și pentru serviciile medicale de înaltă performanță. Pentru sectorul dat vor fi alocate 160 de milioane de lei, iar aici se încheie lista serviciilor pentru care se alocă sute de milioane de lei. Celelalte domenii medicale vor fi contractate de către CNAM doar cu câteva zeci de milioane de lei.  Mai exact:

  • Subprogramul „Îngrijiri medicale comunitare și la domiciliu" – 8 milioane de lei;
  • Subprogramul „Administrare a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală" – 72,8 milioane de lei;
  • Subprogramul „Management al fondului de rezervă al asigurării obligatorii de asistență medicală" – 75,7 milioane de lei;
  • Subprogramul „Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății" – 50,7 milioane de lei;
  • Subprogramul „Dezvoltarea și modernizarea instituțiilor în domeniul ocrotirii sănătății" – 61,1 milioane de lei.

 Ce pedepse vor primi moldovenii care nu-și vor cumpăra poliță medicală 

Conform documentului, reducerile la achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă sunt valabile pînă la data de 31 martie 2016, prevedere votată de curând de Parlament, reducerele aplicate fiind aceleași ca și anul trecut. Bugetul provizoriu este valabil până când va fi aprobată Legea Fondurilor pentru anul 2016.

Amintim că anul trecut Legea Fondurilor a fost adoptată cu întârziere – la 28 aprilie, fapt ce a generat o mulțime de probleme în sistemul de sănătate, spitalele acumulând datorii colosale în doar câteva luni. În 2015 bugetul provizoriu pentru sănătate a constituit 4,6 miliarde de lei. 

 

█ Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale