Autor: Sorina Bujarov

În Moldova a fost confirmat oficial al doilea caz de gripă sezonieră. Ce-i drept, diagnosticul a fost pus doar în baza simptomelor, dar nu și în baza analizelor de laborator. Asta pentru că spitalul în care a fost internată pacienta cu suspecție de gripă nu are încheiat contract cu laboratorul Centrului Național de Sănătate Publică, unde se efectuează astfel de analize.

Este vorba despre o pacientă în vârstă de 63 de ani ani din Călărași. Potrivit medicilor din teritoriu, pacienta a simțit primele simptome încă la sfâșitul lunii decembrie, dar s-a prezentat la medicul de familie o săptămână mai târziu. Inițial femeia a fost diagnosticată cu infecție virală acută, iar doctorul din localitate i-a prescris un tratament cu antibiotice, chiar dacă specialiștii nu recomandă tratamentul răcelii cu antibiotice. Ulterior femeia a fost transportată la spital în stare gravă. Aici medicii au suspectat că este vorba despre gripă, doar în baza tabloului clinic, nu și a analizelor de laborator. Doctorii au trimis probe la laboratorul CNSP din Chișinău, însă acestea nu au fost verificate din motiv că spitalul nu are încheiat contract pentru procurarea unor astfel de servicii.

„Pensionara a fost adusă de urgență la spital, pentru că avea febră foarte mare, iar simptomele erau acute. Asta pentru că femeia deja a doua săptămână era bolnavă. Am discutat cu medicii, iar în baza tabloului clinic s-a stabilit diagnosticul de gripă. Ei au trimis probele la Chișinău, însă cei de acolo nu au vrut să le verifice, pentru că spitalul nu are contract cu laboratorul. Nu știu în cele din urmă ce s-a întâmplat, cert este că eu nu am putut să mă implic și să solicit celor de la laborator să facă gratuit acest test”, a declarat pentru Sănătate INFO Vera Lefter, epidemiolog șef la Centrul de Sănătate Publică din Călărași.

  Primul caz de gripă în Moldova, confirmat

Am încercat să aflăm de la responsabilii spitalului din Călărași, dar și de la CNSP dacă în cele din urmă diagnosticul a fost sau nu confirmat. Medicii de la spital ne spun că bolnava nu are gripă, iar cei de la CNSP –că este gripă. 

„Pacienta avea suspecție de gripă, dar noi ulterior am anulat acest diagnostic, nu corespunde nici clinic – ea nu tușește. Are infecție virală și acum este în spital și se tratează. Noi am trimis analizele la Chișinău, dar nu știu dacă ele au mai fost făcute sau nu”, a afirmat Lidia Caterev, medic în secția de boli infecțioase la spitalul din Călărași.

În schimb, cei de la CNSP afirmă că pensionara are gripă, deși recunosc că diagnosticul nu a fost confirmat în laborator. „Este un „caz de gripă clinică”. Nu toate cazurile de gripă au nevoie de confirmare în laborator, diagnosticul poate fi pus și în baza simptomelor”, a declarat Ștefan Gheorghiță, specialist responsabil de monitorizarea situației epidemiologice la Centrul Național de Sănătate Publică.

  Gripa și infecțiile respiratorii acute se retrag lent. Însă, în continuare numărul îmbolnăvirilor trece de pragul epidemiologic 

Amintim că în acest an campania de imunizare a început abia în luna decembrie, deși conform calendarului ar fi trebuit să înceapă două luni mai devreme. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în 2014 în Moldova s-au înregistrat 132 cazuri de gripă, 24 dintre care au fost provocate de virusurile gripale de tip B, iar 21 de tip A (H1N1) şi 1 de tip A(H3N2). Din cauza virusului gripal, în 2014 au decedat 11 moldoveni, printre care doi copii.

Precizăm că, potrivit medicilor, vaccinul contra gripei sezoniere prezintă cea mai sigură metodă în prevenirea infecției și complicațiilor grave provocate de virusurile gripale. Din cauza modificărilor genetice și antigenice ale acestor virusuri, se recomandă administrarea vaccinului antigripal în fiecare an, înainte de începerea sezonului de gripă.

 

 Articole relaționate:

Un nou caz de deces provocat de gripă. Două instituții de învățământ au fost închise din cauza numărului mare de bolnavi 

Bolile cronice ucid tot mai mulți moldoveni. Topul maladiilor care au provocat cele mai multe decese în 2014 

Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor