Autor: Sorina Bujarov
Sistemul de sănătate din Moldova, din nou cu buget provizoriu la început de an, iar comunitatea medicală se arată îngrijorată de situația care se repetă deja al doilea an consecutiv. Conducătorii spitalelor spun că vor fi nevoiți să reducă la minim activitatea instituțiilor, astfel încât să poată „supraviețui” până la adoptarea Legii Fondurilor.
Amintim că bugetul provizoriu pentru sănătate este de 5,1 miliarde de lei, cu peste 500 de milioane mai mult decât bugetul provizoriu de anul trecut. Potrivit CNAM, cei mai mulți bani vor merge către spitalele din țară – 2,3 miliarde de lei, iar alte 1,5 miliarde - la medicina primară. Deși suma pare una impunătoare, medicii spun că aceasta nu acoperă nici pe departe cheltuielile, mai ales că serviciile de întreținere s-au scumpit, la fel ca și medicamentele.
Vasile Malcoci, vicedirector la Spitalul Raional Sîngerei
„E destul de complicat să lucrezi cu un buget provizoriu, mai ales că nu știi când va fi aprobată Legea Fondurilor. Anul trecut ne-a fost destul de greu, dar pentru că am acumulat puțină „experiență”, poate anul acesta reușim să facem față mai bine situației. Anul trecut, de exemplu, medicamentele necesare le-am cumpărat cu 3 milioane de lei, dar în acest an – pentru același volum de preparate prețul a ajuns la 6 milioane de lei. Și cum în această situație să poți face față?
Noi stabilisem o listă de medicamente, calculasem suma, iar după asta am tăiat din acea listă o mulțime de preparate. Asta pentru a reduce cheltuielile pentru medicamente, nu avem altă soluție. Plus la asta s-au scumpit și unele servicii de întreținere, iar acestea tot sunt o povară financiară pentru spitale. O să reducem numărul internărilor, selectând mai riguros pacienții pentru spitalizare. Am stabilit că nu vom lucra la capacitate maximă. Din cele 190 de paturi disponibile în spital, vom lucra doar cu 125. Am mers cu câteva săptămâni în urmă la CNAM, iar responsabilii de acolo ne-au spus să ne facem planificările de buget conform anului trecut. Asta înseamnă că împărțim bugetul total din 2015 la 12 luni ale anului și atâta să cheltuim lunar, nu mai mult”, a declarat vice-directorul spitalului din Sângerei.
█ Câți bani va primi fiecare serviciu medical din Moldova la început de an
Lilian Brânză, directorul Spitalului Raional din Sângerei
„Am finalizat anul fără datorii, dar pentru asta s-a strâns cureaua bine. Am plătit și toate salariile, nu avem probleme la acest capitol. Dar mai mult de atât cureaua nu poți să o strângi… sperăm să se aprobe Legea Fondurilor cât mai devreme și să avem un buget majorat la sănătate. Ni s-a promis anterior că va fi majorat costul unui caz tratat, astfel încât să putem reduce internările, dar în același timp să nu suferim pierderi financiare. O să vedem dacă se vor ține de promisiuni”.
Ion Gușanu, directorul Spitalului Raional din Leova
„Eu sper să nu ne afecteze faptul că vom lucra în baza unui buget provizoriu. Sperăm și noi să fim contractați cu o sumă mai mare, așa ca să putem face față scumpirilor. Mâine am fost invitat să negociem contractul cu CNAM, nu vreau să facem previziuni sumbre până atunci. Așteptăm să vedem ce ne spun cei de la Companie.
Anul trecut, de exemplu, când la fel am lucrat în baza unui buget provizoriu, am activat cu mici dificultăți, la fel ca și celelalte spitale din țară. Am strâns însă cureaua bine, de aceea am și încheiat anul fără datorii. În acest an însă am putea avea unele probleme din cauza medicamentelor, scumpirea lor ne afectează cel mai mult. Deja după câteva luni de activitate vom ști mai clar care e situația și ce nu merge bine”.
Mariana Florea, medic șef la Spitalul Raional Cimișlia
Mâine suntem invitați la CNAM pentru negocieri, de a ceia încă nimic nu e clar, în cazul nostru. Știm și noi suma totală pe sănătate, dar ce va fi în cazul spitalului nostru încă nu știu nimic cu exactitate.
Din experiența anului trecut, pentru prima jumătate a anului ne vom planifica cheltuielile cele mai stringente – salarizarea personalului medical și cheltuielile ce țin de serviciile medicale, după care, dacă vom avea bani, vom aloca și pentru alte cheltuieli ale instituției medicale. Reparațiile curente și alte probleme ce țin de gospodărie deja cred că, din nou, le vom amâna pentru alt an. Așa am procedat în 2015, așa vom face și în acest an.
Dificultăți am putea întâlni, însă având în vedere că autoritățile încearcă să reformeze sistemul medical, reducând capacitatea serviciilor spitalicești, insuficiența de buget am putea să o simțim mai ușor. Deja de câțiva ani Ministerul Sănătății încearcă să reducă numărul internărilor, iar pacienții să primească ajutorul cuvenit în ambulatoriu. Iată în situațiile de criză acest lucru ar putea să reușească.
█ Articole relaționate: