Autor: Sorina Bujarov

Astăzi ar fi trebuit să aibă loc prima ședință de judecată în dosarul licitațiilor trucate. Aceasta însă a fost amânată din motiv că o parte din învinuiți nu s-au prezentat. Unii nu au venit, argumentând că nu pot circula din cauza condițiilor meteorologice, iar alții – că au astăzi examene și nu pot participa la ședința de judecată.

La două luni de când a fost trimis în instanță, se încep primele ședințe de judecată pe marginea celui mai răsunător dosar de corupție din sănătate – cel al licitațiilor trucate. Potrivit procurorilor care au investigat cazul, prima ședință era programată pentru astăzi, acesta însă a fost amânată în cele din urmă. Totul din cauza a trei învinuiți care nu s-au prezentat la ședință.

„Astăzi urma să aibă loc ședința de judecată, cu participarea a celor 30 de învinuiți în dosarul licitațiilor trucate. Aceasta însă nu a mai avut loc, pentru că trei din învinuiți nu au venit. Doar 27 au fost prezenți în sala de judecată. Doi învinuiți din sudul țării au spus că nu pot veni din motiv că drumurile sunt blocate din cauza ninsorii ambundente, iar un învinuit a spus că astăzi are examen și că nici el nu se poate prezenta la judecată”, a declarat procurorul Dorin Compan pentru Sănătate INFO.

Potrivit procurorului, următoarea ședință de judecată este programată pentru 29 februarie.

Amintim că dosarul penal a fost pornit cu un an în urmă, iar pe 8 aprilie curent, 16 persoane au fost reţinute de ofiţerii şi procurorii anticorupţie. Pe parcursul urmăririi penale numărul persoanelor bănuite, iar ulterior învinuite în acest dosar, a ajuns la 30, prejudiciul cazat statului de aceștia fiind de 150 de milioane de lei. Cauza penală conține 50 de volume a câte 250 de file, doar rechizitoriul fiind întocmit pe aproximativ 450 de pagini. Dacă vor fi găsiți vinovați cei implicați riscă pedepse cu amenzi şi închisoare pe termene de până la zece ani.

 

 Articole relaționate:

DOSARUL LICITAȚIILOR TRUCATE, pe masa judecătorilor. 30 de persoane din sistemul de sănătate, printre care și ex-ministrul, sunt învinuite

A fost eliberat din închisoare omul de afaceri învinuit în DOSARUL LICITAȚIILOR TRUCATE.

REPORTAJ-ATMOSFERĂ// Au umplut izolatoarele cu ei sau cum au ajuns azi la CNA responsabilii din sănătate - unii cu capul plecat, alții cu zâmbetul pe buze