Redactor: Sorina Bujarov
Republica Moldova are cea mai înaltă rată a sterilităţii din spațiul ex-sovietic și din Europa. Potrivit statisticilor, două din zece cupluri nu pot avea copii, iar numărul adulţilor infertili este în continuă creştere, femeile şi bărbaţii fiind afectaţi în egală măsură. Printre cauzele principale invocate de medici sunt infecţiile cu transmitere sexuală, un domeniu în care, în lipsa unei educaţii sexuale adecvate, tinerii noștri sunt campioni în Europa de Est.
Studiile arată că tinerii de azi îşi încep devreme viaţa sexuală, iar mulţi dintre ei reuşesc să contracteze tot felul de boli şi să facă avorturi până a-şi întemeia o familie. Infecţiile pot face impermeabile trompele uterine, la fel cum complicaţiile unui avort pot duce la infertilitate, explică specialiştii.
„Este chiar de o importanţă majoră ca cuplurile să fie educate până la concepere, până la căsătorie. Cu ce probleme ne cofruntăm noi la moment în rândul adolescenţilor şi tinerilor? Ce se întâmplă – schimb frecvent de parteneri, nu sunt utilizate metode contraceptive, cum ar fi prezervativul. Şi atunci, aceşti tineri sau tinere, până a ajunge la căsătorie, se confruntă cu o mulţime de probleme, cum ar fi infecţiile cu transmitere sexuală. Şi ulterior, venind în cuplu şi dorindu-şi copii, se confruntă cu probleme de fertilitate”, explică ginecologul Victoria Ciubotaru.
Medicii spun că, pe lângă infecțiile sexual transmisibile, există și alte cauze ale infertilităţii. Este vorba despre dereglările endocrine şi imunologice, factorii genetici, poluarea, stresul, alimentaţia incorectă, fumatul şi consumul sporit de alcool. „Fumatul duce la hipotrofia fătului, adică avorturi spontane. La bărbaţi acest viciu influenţează asupra mobilităţii şi motilităţii şi, plus la aceasta, duce la disfuncţii erectile. Alcoolul, la fel, scade testosteronul în sânge la bărbaţi, iar la femei duce la diminuarea funcţiei ovariene”, afirmă Veaceslav Moșin, ginecolog și director la o clinică de fertilizare.
Când tratamentele obişnuite nu dau rezultate, unele cupluri care-şi doresc foarte mult copii recurg la tehnici de reproducere asistată. Pentru că necesită echipamente performante şi investiţii foarte mari, aceste proceduri se fac doar în clinic private. Aici mai mereu holurile sunt pline, iar Oxana Țîbrigan este una dintre pacientele pe care le-am întâlnit aici.
„De aproximativ zece ani încerc să rămân însărcinată. Am urmat foarte multe tratamente, multe metode tradiţionale, netradiţionale, operaţii, investigaţii, intervenţii… o mulţime. Ulterior am ajuns la domnul Veaceslav şi împreună cu dumnealui am decis că este cazul să mergem pe altă cale şi am încercat fertilizarea in-vitro”, povestește femeia.
█ Uterul în formă de inimă, malformația care scade considerabil șansa unor moldovence de a deveni mame
În zilele noastre, cuplurile decid să conceapă tot mai târziu copii, o tendinţă atestată în Europa, care nu a ocolit Republica Moldova. Majoritatea femeilor care ajung la clinicile de fertilizare au peste 30 de ani, când potenţialul lor reproductiv este mai scăzut, spun medicii. Monica are 43 de ani şi a venit la Chişinău tocmai de la Londra pentru a-şi face o procedură de fertilizare in vitro.
„Am tot amânat să rămân însărcinată, pentru că, ştiţi, în zilele noastre, vrei să-ţi vezi de viaţa ta, să faci o carieră, să-ţi iei o casă, să reuşeşti totul şi ultimul lucru la care te gândeşti e să construieşti o familie. Când am decis, era cam târziu, dar nu mi-am dat seama şi m-am zbătut să rămân însărcinată”, afirmă femeia.
Şi soţii Bulz din România au descoperit târziu cauza din care nu puteau deveni părinţi. Sunt căsătoriţi de cinci ani şi tot de-atâta timp încearcă să conceapă un copil. „Din discuţiile pe care le-am avut cu prietenii, am observat că aveau un pic de reticenţă faţă de procedura de fertilizare in vitro. Dar, documentându-ne şi analizând foarte bine situaţia cu domnul profesor, am constatat că e ceva obişnuit în lume la momentul actual. (…) Nu pot să-mi imaginez viaţa decât cu un copil alături. –Toţi prietenii noştri, care sunt de aceeaşi vârstă, au copii. Toate prietenele vin în vizită la noi cu copilaşi mici şi se declanşează imediat dorinţa maternă.”, spun Alina și Ionuț Bulz.
Potrivit statisticilor, natalitatea e în descreştere în Republica Moldova de la declararea Independenţei încoace. Dacă în 1986 au avut loc 95 de mii de naşteri, în 2014 au fost aduşi pe lume 39 de mii de copii. În pofida îngrijorărilor oficiale, cuplurile infertile sunt lăsate să-şi rezolve singure problemele. Chiar dacă Legea privind sănătatea reproducerii prevede o fertilizare in vitro gratuită pentru familiile cu venituri mici, statul nu poate acoperi costurile, aşa cum o fac unele ţări europene. O procedură ajunge la două-trei mii de euro, dar şansele unei sarcini sunt de 50 la sută la prima încercare şi cresc până la 80 de procente la a treia. Anual sunt efectuate doar 600-700 de proceduri de reproducere artificială, pe când necesarul e de circa zece mii. O bună parte din pacienți sunt, de fapt, cetățeni străini, care vin în Moldova pentru că prețurile sunt de cel puțin două ori mai mici decât în Europa. Cei care-şi doresc cu disperare să devină părinţi sunt gata să plătească oricât pentru a-şi vedea visul împlinit.
Reportajul integral poate fi vizionat pe Radio Europa Liberă.
█ Articole relaționate:
Mortalitatea infantilă, în creștere față de anul trecut. Autoritățile sunt în alertă