Redactor: Sorina Bujarov

Mulți cred că singurul efect negativ al șamponului sau al săpunului este durerea pe care o provoacă atunci când nimerește în ochi. Specialiștii însă scot la iveală o altă realitate – că aceste produse pot afecta sănătatea oamenilor mult mai grav. La această concluzie au ajuns specialiștii de la Centrul pentru Protecția Mediului Înconjurător, cu sediul în Oakland, SUA, care au efectuat un studiu despre cum influențează produsele de igienă personală sănătatea celor care le folosesc.

În urma studiului s-a constatat că majoritatea fabricilor de produse de igienă folosesc substanța – Cocamida Dietanolamină în componența șampoanelor și săpunurilor lichide. Specialiștii califică această substanță ca fiind una „îndoielnică” din punct de vedere al inofensivității. În urma investigațiilor, unele companii – mai exact patru la număr, s-au ales cu dosare penale, scrie Healthy Living Style.

Substanța a fost identificată în mai toate produsele de igienă personală, motiv pentru care specialiștii Centrului solicită celor 65 de producători din regiunea statului California, SUA să indice pe etichetă riscurile la care se supun oamenii atunci când folosesc șampon, săpun lichid, spumă de baie, pastă și apă de dinți, etc.

Potrivit specialiștilor, Cocamida Dietanolamină este o substanță cu potențial cancerigen. Aceasta a fost interzisă în California, SUA, un an mai târziu după ce experții au constatat că aceasta a fost creată în laborator.

O parte dintre produsele care conțin un nivel ridicat de substanțe create în laborator sunt de mărci apreciate pe piața americană. Printre acestea se numără produsele de igienă orală Colgate, șampoanele Palmolive, Paul Mitchell și Prell.

Din păcate, producătorii americani pot pune orice substanță chimică toxică în șampoane, deoarece Food and Drug Administration (Agenția pentru alimente și medicamente din SUA) permite acest lucru. Permise sunt și substanțele chimice care sunt cunoscute ca fiind agenți cancerigeni și care pot genera insuficiență hepatică și tulburări ale sistemului nervos. 

 

 Articole relaționate:

Producătorii de săpunuri antibacteriene vor trebui să dovedească eficiența produselor lor 

Doar 5 la sută din cei care merg la toaletă, își spală mâinile corect 

Doar 26% dintre elevii din Moldova se spală pe mâini înainte de prânzul de la școală. 25 % dintre școli nu au săpun la baie