Autor: Parascovia Sula

Gimnaziul și grădinița din satul Gaidar, raionul Ceadâr-Lunga au fost închise, pentru câteva zile, din cauza numărului mare de copii diagnosticați cu infecții respiratorii acute. Medicii spun că în ultimele două săptămâni numărul de oameni infectați a crescut de două ori.

„Pe 29 ianuarie s-a depistat că 30 la sută, adică în jur de 130 de copii de la grădinița din sat au infecții respiratorii, inclusiv câțiva angajați. Atunci la decizia autorităților din raion am hotărât să o închidem pentru câteva zile, ca să le permitem copiilor să se însănătoșească. Luni, însă, pe 1 februarie am aflat că aceeași situație este și la gimnaziul din sat, motiv din care am hotărât că timp de o săptămână închidem și instituția școlară”, a declarat pentru Sănătate INFO Ion Hasta, șeful Centrului de Sănătate Publică al raionului Ceadîr-Lunga.

În acest moment toți copii sunt sub supraveghere medicală, iar doctorii spun că în ultimele zile numărul de adresări a mai scăzut. Activitatea instituțiilor va fi reluată începând de luni, 8 februarie, a mai precizat doctorul. „Deocamdată, nu am depistat niciun caz de gripă. Situația este sub control.”

█ UPDATE // Atenție. Autoritățile confirmă două decese cauzate de gripă 

În același timp, în ultimele săptămâni, două femei, originare din raionul Telenești au murit din cauza complicațiilor provocate de gripă, iar specialiștii afirmă că săptămâna viitoare numărul bolnavilor ar putea să crească.

Timp de doar o săptămână numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a ajuns la aproape zece mii, anunță Serviciul Național de Sănătate Publică. De asemenea, în sezonul rece al anului au fost înregistrate 156 de cazuri de gripă sezonieră.