Autor: Parascovia Sula

UPDATE 15.00// A mai murit o femeie din cauza gripei sezoniere. Aceasta avea 54 de ani și a fost internată în secția de reanimare pe 29 ianuarie. Doctorii spun că pacienta a ajuns la spital în stare gravă, după mai multe zile în care a încercat să se trateze singură acasă. La trei zile de la internare, însă, ea a decedat. Precizăm că acesta este al doilea deces cauzat de gripă din acest an, ambele fiind înregistrate în Telenești.

„Femeia s-a tratat singură câteva zile, iar când starea s-a agravat a apelat la specialiști. A fost internată în secția de reanimare, stare ei a fost gravă. Inițial, a fost diagnosticată cu brohnopneumonie și insuficiență respiratorie de gradul II. S-au luat analizele necesare și pe data de 1 februarie s-a confirmat  virusul de gripă de tip A. În cele din urma, tot pe data de 1 februarie organismul femeii a cedat și a murit”, a precizat Eugen Manoli, medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică din Telenești.

11.30// Gripa sezonieră face prima victimă din acest an. Este vorba despre o femeie de 67 de ani, originară din Telenești. Aceasta a decedat la spitalul raional, după aproape o săptămână de tratament în secția de reanimare. Potrivit medicilor din regiune, femeia s-a adresat la specialiști după ce a observat că tratamentul pe care și-l administra singură nu avea efecte.

Inițial pacienta a fost diagnosticată cu pneumonie și infecții ale căilor respiratorii, fiind internată de urgenţă în secţia reanimare a spitalului raional din Telenești. Ulterior, medicii i-au depistat şi virusul gripal de tip A, însă aceasta nu a mai putut fi salvată. Decesul a fost înregistrat pe data de 28 ianuarie, la cinci zile de la spitalizarea ei.

Caz de gripă, diagnosticat pe ghicite. Spitalul nu are bani de analize 

„Femeia era în stare gravă și a fost internată în secția reanimare. S-a făcut tratament, s-au administrat preparate antivirale, dar în cele din urmă a decedat. Virusul gripei a fost confirmat după ce bolnava era deja decedată. Noi am prelevat analizele și le-am transmis la Chișinău, însă rezultatele au venit la o zi după deces”, a precizat pentru Sănătate INFO Eugen Manoli, medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică din Telenești.

Pacienta a fost internată în stare gravă la Spitalul Raional din Telenești pe 23 ianuarie. Medicii spune că, deși i-au administrat tratament antiviral, aceasta nu a supraviețuit.

”A fost internată direct în secția de Terapie Intensivă cu pneumonie bilaterală și insuficiență respiratorie de gradul III, iar în scurt timp a fost conectată la aparatul de respirație artificială. Am suspectat diagnosticul de gripă și s-au luat analizele necesare. Ulterior, diagnosticul de gripă a fost confirmat. În tot acest timp pacienta a fost supusă unui tratament antiviral și antibacterial, dar starea ei era prea gravă și, în cele din urmă, organismul ei a cedat”, a spus Alexei Bivol, directorul Spitalului Raional din Telenești.

█ Primul caz de gripă în Moldova, confirmat

Medicul mai spune că dacă pacienta s-ar fi adresat imediat la doctori, fără să se fi tratat singură, viața ei ar fi putut fi salvată.

Deocamdată, la spitalul raional din Telenești stau la supraveghere trei pacienți în stare gravă și medie, care au fost diagnosticați cu gripă sau infecții virale. Unul dintre aceștia este un copil de două luni, care a fost în contact cu femeia decedată.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică, în sezonul rece 2015-2016 au fost înregistrate 30 de cazuri de gripă sezonieră.

 

 Articole relaționate:

Un nou caz de deces provocat de gripă. Două instituții de învățământ au fost închise din cauza numărului mare de bolnavi 

Bolile cronice ucid tot mai mulți moldoveni. Topul maladiilor care au provocat cele mai multe decese în 2014 

Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor