Autor: Sorina Bujarov

Ministerul Sănătății își încalcă din nou propriile ordine și regulamente. Recent autoritatea a numit un nou director la Spitalul Clinic de Psihiatrie, fără să publice pe pagina oficială rezultatele concursului de ocupare a acestei funcții și nici cine au fost candidații. Contactat de Sănătate INFO, noul manager a mărturisit că conduce spitalul încă de la sfârșitul anului trecut și că el a fost singurul care și-a înaintat candidatura pentru această funcție. Ulterior, informația a fost confirmată și de către Ministerul Sănătății.

Ordinul cu privire la ocuparea funcției de director la Spitalul Clinic de Psihiatrie a fost semnat și publicat pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății încă în luna septembrie, anul trecut. Rezultatele concursului însă nici astăzi nu pot fi găsite pe pagina oficială a autorității din Sănătate. Asta deși ministerul este obligat să facă acest lucru. Că Spitalul de Psihiatrie are un nou director am aflat chiar de la managerul ei - „Da, eu sunt noul medicul șef. Rezultatele concursului au fost anunțate înainte de anul nou. Mai mult nimeni nu a participat la concursul de ocupare a acestei funcții”, a declarat pentru Sănătate INFO Victor Furtună, noul director al Spitalului Clinic de Psihiatrie. 

█ Alte două spitale republicane au directori noi

L-am întrebat pe noul director ce idei de dezvoltare a instituției medicale are și dacă ele au fost incluse în proiectul de management cu care ar fi trebuit să se prezinte la concursul, pe care, de altfel, l-a și câștigat. „Am prezentat în fața comisiei tot ceia ce mi-am pus în gând, pentru eficientizarea activității instituției. Avem multe probleme, printre care și lipsa de specialiști, în special asistenți medicali. Și cu banii avem probleme, dar am încheiat anul fără datorii”, a afirmat acesta.

Contactat de Sănătate INFO, Ministerul Sănătății a confirmat faptul că Victor Furtună este noul director la Spitalul de Psihiatrie încă din luna octombrie, fără să precizeze însă de ce rezultatele concursului nu au fost publicate pe site-ul oficial.

„La 22 septembrie 2015 Ministrul Sănătății a lansat concursul pentru ocuparea funcției de director al Spitalului Clinic de Psihiatrie (ordinul nr. 125 – P § 2 din 21 septembrie 2015). La data de 22 octombrie 2015, urmare susținerii probelor de concurs dl Victor Furtună a fost desemnat învingător al concursului de ocuparea funcției de director. Astfel, prin ordinul 144 – P§1 din 23 octombrie 2015, dl Victor Furtună a fost numit în funcția de director al Spitalului Clinic de Psihiatrie”, se arată în răspunsul oficial.

 Concurs cu un singur candidat. Institutul de Urgență are un nou director general 

Precizăm că, pe site-ul Ministerului Sănătății, ultimul anunț cu privire la acest spital datează din 19 octombrie 2015 și se referă la anunțul cu privire la susţinerea probei de concurs pentru ocuparea funcţiei de director al instituției date. Rezultatele concursului nu au fost publicate, deși actualul Regulament privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice prevede – „Rezultatele concursului se consemnează într-un proces-verbal semnat de membrii Comisiei prezenţi la şedinţă, se comunică personal candidaţilor în termen de 24 de ore de la finalizarea concursului, se afişează pe avizierul instituţiei şi se plasează pe pagina web a Ministerului. Fiecare membru al Comisiei are dreptul de a anexa la procesul-verbal opinia sa separată”, lucru stabilit în punctul 15 al documentului. 

Vom preciza că Victor Furtună lucrează la Spitalul Clinic de Psihiatire de aproximativ 14 ani, timp în care a fost șef de secție, iar într-o perioadă chiar și vicedirector medical. 

 

█  Articole relaționate: 

Au început demisiile în Sănătate. Spitalul de Urgență are un alt director 

Se confirmă. Rocada a avut loc. Ruxanda Glavan este candidatul democraților la funcția de ministru al Sănătății, iar Mircea Buga – candidat la cel al Muncii

„Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”. Doctorii din Moldova, dezamăgiți de politizarea medicinei 

 Ex-directorul de la Urgență, sancționat în timp ce se afla în izolator? Cum argumentează Ministerul Sănătății demisia acestuia