Autor: Sorina Bujarov
Cerșim de la donatorii străini, fără însă să folosim la maxim propriile forțe pentru a acumula surse financiare în bugetul de stat. Este concluzia mai multor organizații neguvernamentale din țară, care trag un semnal de alarmă în privința noii politici bugetar-fiscale propusă de Ministerul Finanțelor. Motiv de îngrijorare este faptul că în 2016 accizele la tutun vor fi doar ajustate la rata inflației. Asta deși Guvernul și-a luat angajamentul în nenumărate rânduri ca taxele pentru tutun să fie majorate treptat, așa cum s-a întâmplat în majoritatea țărilor din regiune.
„Ceea ce se întâmplă ne face să credem că Guvernul deliberat nu folosește toate pârghiile interne de a acumula bani la buget și, în același timp, solicită insistent partenerilor de dezvoltare surse pentru acoperirea cheltuielilor bugetare. Diminuarea în termeni reali, față de anul 2015, a veniturilor la buget din accizarea țigărilor confirmă această presupunere a noastră”, se precizează într-o scrisoare publică, semnată de 21 de ONG-uri din țară. Organizațiile semnatare au adresat documentul către premierul Pavel Filip, Ministerul Finanțelor, cel al Sănătății, către Banca Mondială pentru Moldova, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, dar și Fondul Monetar Internațional, în speranța că în cele din urmă Executivul se va ține de cuvânt și va majora taxele la produsele din tutun, conform angajamentelor asumate anterior față de partenerii externi.
Mai exact, autorii scrisorii publice se arată îngrijorați de faptul că în 2016 Ministerul Finanțelor propune, în politica bugetar-fiscală, accize mult prea mici.
„Republica Moldova, ca niciodată, are nevoie de venituri pentru acoperirea deficitului bugetar, inclusiv venituri suplimentare pentru finanțarea investițiilor publice, care să stimuleze activitatea economică și piața forței de muncă. Suntem nedumeriți că Guvernul nu dorește să obțină venituri suplimentare la buget din accizarea țigărilor. Experții economici constată că Ministerul Finanțelor a făcut excepții pentru țigări și a propus creșterea accizelor la țigări la o cotă mult sub cea a inflației de 10,5%. Astfel, pentru un pachet de țigări cu filtru la prețul de 10 lei creșterea accizelor pentru 2016 va constitui doar 5.2%, iar pentru un pachet cu prețul de 20 lei - doar 2.6%. La fel și pentru țigările fără filtru la care creșterea accizelor este doar de 10%, deci sub inflația prognozată”, se precizează în scrisoarea publică, referitoare la proiectul politicii bugetar-fiscale de accizare a țigărilor în anul 2016.
Anume din acest motiv, explică reprezentanții societății civile, Guvernul riscă să nu-și îndeplinească angajamentele asumate în Programul de activitate pentru 2016-2018 – de a crește accizele pentru produsele din tutun, ca sursă de finanțare suplimentară a sistemului de sănătate. Altfel spus, din banii pentru taxele la tutun ar fi putut fi finanțate serviciile pentru controlul bolilor social-condiționate, cele de control al HIV/SIDA și Tuberculozei. De aproape un deceniu aceste servicii sunt finanțate, în mare parte, din surse externe, însă din 2018 statul ar trebui să-și asume responsabilitatea financiară pentru ele.
█ Proprietarii de restaurante povestesc cum s-au adaptat mai ușor la legea antitutun
„Prin Acordul de Asociere, Guvernul și-a luat angajamentul să apropie treptat, considerând constrângerile din contextul regional, ratele accizelor la produsele din tutun până la 90 de Euro pentru 1000 de bucăți de țigări către anul 2025. Deși nu există niciun risc de contrabandă din Ucraina, datorită diferenței de preț sub 15%, proiectul politicii bugetar-fiscale nu apropie cota accizelor la țigări pentru anul 2016 nici până la nivelul care să elimine riscul de contrabandă din această țară”, se arată în scrisoare adresată către autorități și instituțiile internaționale acreditate în Moldova.
Astfel, cele 21 de ONG-uri semnatare ale scrisorii solicită Guvernului Republicii Moldova reviziuirea politicii de accizare a țigărilor pentru anul curent, astfel încât aceasta să devină o sursă în plus de venit pentru bugetul național. Pe lângă beneficiul economic, majorarea taxelor la tutun ar avea un efect pozitiv și asupra sănătății populației. După cum se știe, fumatul este una dintre cauzele principale ale bolilor de inimă, cancer pulmonar, dar și altor maladii care deseori se dovedesc a fi fatale. Astfel, dacă rata fumatului va scădea, în consecință se va reduce și numărul bolnavilor cu astfel de maladii, susțin specialiștii în domeniu.
█ Articole relaționate:
Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele
Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal