Redactor: Parascovia Sula

Compania Johnson & Johnson a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare de 72 de milioane de dolari familiei unei femei, care se presupune că s-ar fi îmbolnăvit de cancer ovarian după ce a folosit două produse pe bază de talc, informează The Telegraph.

Un tribunal din St Louis, Missouri, a declarat că firma nu a reușit să avertizeze consumatorii cu privire la potențialele pericole la care sunt supuși, dacă folosesc produsele. Cu toate că mulți producători de pudră de talc din SUA au trecut la amidon de porumb, în Marea Britanie se mai folosește ingredientul talc.

Hotărârea juriului este una controversată, scriu jurnaliștii americani, deoarece cei mai mulți experți susțin că legătura dintre talc și cancer nu este dovedită.

Jackie Fox  a susținut că înainte de a fi diagnosticată cu cancer ovarian a folosit timp de 35 de ani pudră pentru copii și produse de igienă pentru femei. 

Astfel, tribunalul a decis că producătorul de produse cosmetice Johnson & Johnson să achite familiei lui Jackie Fox în 72 de milioane de dolari daune morale.

 Substanțe periculoase în produsele de igienă pentru copii 

În urma audierilor de la tribunal, Krista Smith, președintele juriului, a spus că  reprezentanții producătorului Johnson & Johnson au fost nesinceri. „A fost foarte clar că s-a ascuns ceva. Ei trebuiau să pună o etichetă de avertizare pentru a informa despre posibilele pericole”.

Allen Smith, avocatul familiei, a declarat că producătorul „nu-și va schimba comportamentul până când oamenii nu vor acționa”. Acesta a mai adăugat că verdictul a fost justificat „având în vedere comportamentul oribil al companiei Johnson & Johnson.”

Până în 1970, pudra de talc mai conținea fibre de azbest, care sunt cunoscute pentru faptul că dezvoltă cancer. De atunci, potrivit legii, acesta trebuie să nu conțină azbest.

Unii oameni de știință au sugerat că particulele de talc s-ar putea mișca în ovare, provocând iritații. Iar o inflamație pe termen lung poate crește riscul apariției unor tipuri de cancer.

Cu toate acestea sunt puține dovezi care ar demonstra acest lucru. Cele mai multe studii care sugerează o legătură între pudra de talc și cancerul ovarian s-au dovedit a fi eronate.

 Producătorii de săpunuri antibacteriene vor trebui să dovedească eficiența produselor lor 

Cancer Research (fundație de studii în domeniul cancerului) din Marea Britanie afirmă pe site-ul său: „Dacă ceva chiar cauzează cancer, atunci oamenii care sunt expuși la acest lucru au un risc mai mare. De exemplu, dacă este mai mult fum, crește riscul de a avea cancer pulmonar. Dar, majoritatea studiilor nu au găsit o legătură în utilizarea talcului și cancerul ovarian. ”

Roderick Bagshaw, profesor de drept la Universitatea din Oxford, a declarat că: „Dacă vom avea pretenții împotriva producătorilor de pulbere pentru copii din Anglia, atunci acestea ar trebuie să depindă de dovezile științifice care ar susține că o astfel de pulbere cauzează cancer”.

La rândul său, Carol Goodrich, purtătorul de cuvânt al companiei Johnson & Johnson, a emis o declarație în care își exprimă dezamăgirea cu privire la verdictul instanței și insistă că produsele lor sunt sigure.  „Responsabilitatea noastră cea mai mare este sănătatea și siguranța consumatorilor și suntem dezamăgiți de rezultatul procesului. Nouă ne pare rău de acest caz, dar credem în siguranța talcului cosmetic, care de zeci de ani este susținut de dovezi științifice”.

În prezent, Johnson & Johnson este atrasă în 1.200 de procese în SUA de către clienții care pretind că nu au fost avertizați cu privire la pericolele la care ar fi supuși în urma utilizării produselor companiei.

 

█ Articole relaționate:

Doar 5 la sută din cei care merg la toaletă, își spală mâinile corect 

Doar 26% dintre elevii din Moldova se spală pe mâini înainte de prânzul de la școală. 25 % dintre școli nu au săpun la baie