Autor: Parascovia Sula

Informații despre sex, sănătate reproductivă, alimentație corectă sau sport – toate pot fi găsite acum pe o aplicație mobilă destinată adolescenților și tinerilor din Republica Moldova. Tot aici, cei interesați au posibilitatea să adreseze întrebări doctorilor, fără jenă, în mod absolut anonim, iar ulterior să primească și răspunsuri de la specialiștii, care vor monitoriza adresările.

Aplicația, denumită pe scurt Hy Hub (Health Youth Hub) sau Sănătate pentru Tineri a fost creată de o echipă de medici-rezidenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu. Ea este o premieră pentru țara noastră și a fost elaborată pentru a le oferi tinerilor posibilitatea să afle lucruri despre sănătatea lor de la specialiști avizați și nu citind orice pe internet. Aceasta poate fi descărcată gratuit de pe internet și este disponibilă pentru dispozitivele care folosesc sistemul de operare Android, iar în curând va fi disponibilă și pentru IOS. Ea poate fi descărcată de pe platformele Google Play și App Store.

 Compania Naţională de Asigurări în Medicină lansează serviciul e-CNAM. Aplicaţia va deveni funcțională începând din iulie 

Ca să le fie mai ușor tinerilor să găsească informația care-i interesează, aceasta a fost structurată în șase compartimente: „sănătatea mea”, „despre el”, „despre ea”, „quiz time!” (verificarea nivelului cunoștințelor prin realizarea unor teste, care vor arăta nivelul de cunoștințe a diferitor teme), „trimite întrebarea ta!” și „părerea ta contează!”. Conținutul primelor trei compartimente vor fi accesibile și offline, fără să fie nevoie de conectare la internet.

Tinerii se arată entuziasmați de noua aplicație și spun că este un nou pas pentru a fi mai informați corect și din surse sigure. „Îmi este interesant, deoarece noi în Republica Moldova nu avem nicio aplicație de genul dat pentru tineri. Consider că aplicația aceasta este un instrument foarte bun pentru promovarea sănătății reproductive. Eu mi-am descărcat-o. Deocamdată, cred că este un pic stranie, dar sper că pe viitor vor face actualizări. Sunt diferite compartimente, cu informații, însă, sunt foarte simple, doar text”, a afirma Irina, o tânără care a testat noua aplicație.

Tânăra mai crede că informația trebuie să fie însoțită și de imagini reprezentative, altfel tinerii se vor plictisi să citească doar text.

„Această aplicație mi se pare excelentă pentru noua generație. E foarte accesibilă, clară și interesantă. Sigur că pe parcurs vor fi modificări, depinde și de interesul tinerilor. Prin această aplicație poți afla lucruri noi, pe care nu îndrăznești să le întrebi de la părinți sau altcineva. E o sursă de informare mult mai sigură decât un film sau o revistă”, a spus și Gheorghina, o altă tânără care și-a descărcat aplicația.

Deocamdată, nu se știe câți tineri vor putea folosi aplicația, precum și dacă această variantă este una finală.

 ANCHETĂ// Softul Ministerului Sănătății - „reparație” de 1 milion de euro a unui soft deja creat din fonduri europene. Conjuncturi neclare și decizii dubioase 

 „De pe internet nu putem garanta că tinerii se vor informa corect. Acolo poate fi plasată informație care să manipuleze, să influențeze, să dezinformeze. Însă, în acest bloc informațional, informația va fi selectată și monitorizată de către specialiști și medici din acest domeniu”, a spus Iurie Arian, coordonatorul proiectului.

Utilizatorii vor primi notificări ori de câte ori vor apărea articole noi despre sănătatea tinerilor. De asemenea, coordonatorii spun că nu va fi necesar să descarci „update-uri” pentru aplicație, deoarece ea se va actualiza în mod automat.

„Societatea de Andrologie este responsabilă de domeniul sănătății sexual-reproductive. Noi am hotărât să nu ne axăm doar la sănătatea sexuală, dar să oferim tinerilor informații multilaterale. După ce am discutat cu colegii, am ajuns la concluzia că pe lângă sex, tinerii cunosc puține lucruri și despre alimentație, igiena orală și altele. Astfel, am mai implicat două organizații care au scris pe compartimentul lor”, a declarat Ion Dumbrăveanu, președintele Societății de Andrologie și Sănătate Sexuală, care a coordonat proiectul.

 Medicul care tratează fobiile prin psihoterapie virtuală

Cei care au oferit informații pentru aplicația Hy Hub sunt specialiștii de la Societatea de Planificare a Familiei, organizația neguvernamentală „Principii sănătoase” și medicii de la o clinică stomatologică privată.

Aplicația a fost elaborată în cadrul proiectului Sănătate în regim offline, în cadrul programului de granturi al Ministerului Tineretului și Sportului în anul 2015. Proiectul a costat 130 de mii de lei, banii fiind oferiți de minister și o companie farmaceutică.  „Eu cred că această aplicație este un element stimulator și pentru alți actori din Societatea Civilă. Sper că în urma perioadei de pilotare vom avea cât mai mulți tineri interesați de această aplicație”, a adăugat Victor Zubcu, ministrul Tineretului și Sportului.

În acest moment, aplicația este în proces de pilotare, iar pe parcursul acestui an, în urma recomandărilor ce vor veni de la utilizatori, va fi îmbunătățită.

 

 █ Articole relaționate:

Un sistem de programare on-line a pacienților, care urma să fie implementat anul trecut, a fost „îngropat” de Ministerul Sănătății, după ce s-a investit în el aproape 90 de mii de dolari 

Funcțional, dar pe jumătate. Sistemul Informațional Automatizat pentru medicina primară lansat cu mult fast, dar încă nu permite programarea on-line la doctor 

Funcționar de la Ministerul Sănătății cu salariu de 5.000 de lei, dar care conduce o mașină scumpă și își cumpără imobil de peste 1 milion de lei