Autor: Sorina Bujarov

Ministerul Sănătății reacționează la fapta doctorului de la spitalul raional din Florești, care a publicat pe internet poze din sala de nașteri, în care apare o pacientă dezbrăcată pe masa de operații. Autoritatea a informat fondatorul spitalului, care este Consiliul Raional Florești, și a solicitat aplicarea măsurilor disciplinare. Directorul spitalului spune că, cel mai pribabil, medicul va primi o mustrare aspră, iar dacă pacienta va decide să-l dea în judecată pentru că i-a încălcat mai multe drepturi, el deja va trebui să se descurce pe cont propriu.

„(…) acțiunile constituie încălcări flagrante ale drepturilor pacienților, garantate prin Legea cu privire la drepturile și responsabilitățile pacienților și Legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Menționăm că un astfel de comportament din partea unui lucrător medical este inacceptabil și contravine Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic”, precizează autoritatea de vârf în sănătate, în scrisoarea remisă către Consiliul Raional Florești.

 Imagini cu o pacientă goală, care tocmai a născut, publicate pe internet de un medic din Florești 

Directorul spitalului spune că deocamdată nu a decis cum să procedeze cu medicul care s-a pozat în sala de operații și a publicat imaginile pe internet, dar, cel mai probabil, va aplica o mustrare aspră.

„Am discutat la volanta de dimineață cu colectivul. Medicul Sergiu Sochircă a fost informat că a procedat greșit. Încă nu am decis cum o să procedăm, dar cel mai probabil va fi mustrat aspru, deoarece am fost contactați deja și de către cei de la Ministerul Sănătății. Dacă pacienta îl va da în judecată, deja asta va fi problema lui, va trebui să se descurce singur”, a precizat pentru Sănătate INFO Valeriu Nichiforciuc.

 Selfie, lângă pacienți aflați în stare de inconștiență. Doctorii au fost pedepsiți pentru acest gest 

Am încercat să discutăm și cu femeia care apare în poze, aceasta însă nu știe nimic despre isprava doctorului care a asistat la operația de cezariană ce i-a fost făcută vineri seara.

„Nici măcar nu îl cunosc pe doctorul Sergiu Sochircă. Nici nu știu ce a făcut, medicii nu mi-au spus nimic. Deja o să-i zic soțului meu să caute și să vadă ce a postat pe internet doctorul și vom decide ce facem mai departe”, a spus femeia, care și acum se află internată la maternitatea din Florești. 

 

 Articole relaționate:

Unul din 500 de pacienți din lume se trezește pe masa de operații 

Chirurgii „uită” în corpurile pacienților diverse instrumente chirurgicale sau alte obiecte, de aproximativ 6 mii de ori pe an

Operațiile în zilele de week-end sunt mai riscante, decât cele realizate la începutul săptămânii