Redactor: Sorina Bujarov

În timp ce autoritățile din Moldova doar ajustează accizele la țigări, statele din vecinătate câștigă miliarde în buget din taxele pentru produsele din tutun. Deja de mai mulți ani consecutiv acestea măresc accizele la țigări cu până la 40%, măsură care duce inclusiv la eradicarea viciului periculos al fumatului, care anual curmă viața a mii de oameni.

Un exemplu în acest sens este și Ucraina. În perioada ianuarie – decembrie 2015 bugetul de stat al Ucrainei a câștigat 22,2 de miliarde de grivne din taxele pentru țigări. Suma este mai mare cu patru miliarde de grivne față de cea acumulată în 2014, arată un raport publicat de Centrul de advocacy „Життя”. Potrivit analizei, anul trecut au fost vândute 73 de miliarde de țigări – exact ca în 2014. Cu toate acestea, în 2015 veniturile din accizele la produsele din tutun s-a majorat semnificativ.

Specialiștii spun că veniturile din accizele la țigări au crescut încă din prima jumătate a anului 2015. De altfel, în Ucraina taxele pentru țigări sunt majorate deja al doilea an consecutiv, în perioada iulie – septembrie. În 2014, de exemplu, veniturile fiscale din accizele la tutun au crescut cu peste 200 de mii de hrivne, ajungând astfel la 18,1 miliarde de hrivne. Anul trecut încă cifra s-a majorat cu peste 4 miliarde de grivne.

 Reacția întârziată a Ministerului Sănătății la încălcările admise de directorul „Tutun- CTC” 

Acumulările mari la bugetul de stat din taxele la tutun se datorează și faptului că în 2015 în Ucraina accizele pentru țigările fără filtru au fost majorate la nivelul celor cu filtru. Ca urmare, prețul mediu al unui pachet de țigări fără filtru a crescut de la 6 la 11 grivne. Din acest motiv companiile de tutun au decis să scadă volumul de producție – de la 12,7 miliarde de bucăți în 2014, la 5,8 miliarde de unități în 2015. În același timp a scăzut și importul cu astfel de produse, de la 6,5 ​​miliarde de unități, la patru miliarde de țigări. Acest fapt a creat mai mult spațiu pentru companii locale producătoare de țigări, care au crescut volumul producției cu până la 8 la sută.

„În primele trei trimestre ale lui 2015 au fost realizate 17 miliarde de țigări, însă în trimestrul patru volumul de țigări produse au ajuns la 22 de miliarde. De remarcat că această creștere este una artificală. Mai exact, companiile de țigări intenționat au produs mai multe unități în luna octombrie 2015, pentru a evita să plătească taxe mai mari pentru aceste produse în 2016. Indiferent de aceasta, bugetul de stat a câștigat 6,6 miliarde de gruvne doar în trimestrul patru, pe când în primele trei trimestre au fost acumulate 5,2 miliarde de grivne”, a precizat Konstantin Krasovsky, șeful departamentului de control al tutunului de la Institutul de cercetare strategică a Ministerului Sănătății din Ucraina. 

Specialistul explică că companiile de tutun au produs mai multe țigări spre sfârșitul lui 2015 pentru ca produsele să fie accizate la nivelul taxelor valabile pentru anul trecut, deși ele vor fi vândute în 2016 – atunci când accizele la țigări din nou sunt majorate cu până la 40%. Strategia abordată permite industriei tutunului ca în primele luni ale lui 2016 să vândă țigările cu reduceri, iar asta, de asemenea reprezintă o strategie de atragere a clienților.

 Refuzăm să adunăm bani în bugetul de stat, dar îi cerșim de la donatorii străini. Avertisment din partea mai multor ONG-uri 

Experții în domeniul controlului tutunului spun că deși țigările date vor fi vândute mai ieftin, iar companiile de tutun vor produce mai puține unități în 2016 din cauză că și-au făcut rezerve din 2015, bugetul câștigat din accizele la tutun va crește semnificativ și în acest an.  Asta din cauza măririi ratelor fiscale pentru produsele din tutun, din nou, cu 40%.

„Articolul 352 din Acordul de asociere dintre Ucraina și UE include colaborarea în lupta cu contrabanda produselor accizabile. Aceasta prevede convergența graduală a ratelor accizelor la produsele din tutun la nivelul celor din UE. În prezent, rata minimă a accizelor în UE este de 90 de euro pentru 1.000 de bucăți. Conform estimărilor Centrului pentru controlul tutunului din Ucraina, țara va ajunge la nivelul accizelor din UE în 2021. Asta cu condiția că va crește anual accizele pentru tutun cu 40%, ceea ce deja se întâmplă al treilea an consecutiv”, a declarat Andrey Skipalsky, șeful ONG-ului Centrul pentru controlul tutunului „Viața”.

Vom preciza că de la 1 ianuarie 2016, în Ucraina accizele pentru tutun au crescut cu 40%. Tot de atunci Ministerul Finanțelor a introdus un preț minim de vânzare cu amănuntul – de 13 grivne pentru țigaretele cu filtru și 15 grivne pentru cele fără filtru.

Și Republica Moldova ar trebui să majoreze treptat accizle la tutun. Acest lucru însă nu se întâmplă, deși anterior autoritățile și-au luat angajamentul să facă acest lucru. Ministerul Finanțelor propune ca în acest an accizele pentru tutun să fie doar ăuțin actualizate la rata inflației. 

 

█ Articole relaționate:

E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal