Autor: Sorina Bujarov

Deși legea interzice, reprezentanții industriei tutunului din Moldova continuă să promoveze deschis consumul de tutun, care anual curmă viața a mii de oameni. Mai grav este că Ministerul Sănătății spune că nu poate să intervină în astfel de situații, din cauza moratoriului asupra controlului de stat. În consecință, agenții economici își permit să încalce legea deschis, iar instituțiile statului pur și simplu dau din umeri și spun că nu pot face nimic.

Recent, directorul întreprinderii „Tutun-CTC”, Simion Grişciuc a oferit un interviu în presă, în care a vorbit atât despre actuala Lege privind controlul tutunului, dar și despre combinatul pe care-l conduce în prezent.  Experții în domeniul sănătății, dar și responsabilii Ministerului Sănătății declară că interviul dat conține publicitate la țigări, care instigă la fumat, lucru interzis de Legea ce reglementează domeniul tutunului în Moldova. De altfel, conform Codului Contravențional, pentru încălcarea acestei prevederi se aplică amenzi de la 4.000 până la 10.000 de lei, atât pentru agenții economici, cât și pentru persoanele fizice. Ministerul Sănătății spune însă că nu poate să intervină și să aplice pedepse celor care încalcă Legea menită să lupte cu viciul fumatului. Asta din cauza moratoriului asupra controlului de stat instituit de Guvern.

„Am văzut interviul cu domnul director al „Tutun-CTC”. Într-adevăr, acolo e foarte multă publicitate, ceea ce Legea privind controlul tutunului interzice. Acum însă Ministerul Sănătății nu poate să intervină în niciun fel pe acest caz, pentru că suntem într-o situație de confuzie. Pe de o parte trebuie să asigurăm implementarea cu succes a Legii Antitutun, pe de o altă parte trebuie să respectăm indicația premierului cu privire la moratoriul asupra controlului de stat”, a afirmat pentru Sănătate INFO, Aliona Serbulenco, viceministrul Sănătății, medic șef sanitar de stat.

 Refuzăm să adunăm bani în bugetul de stat, dar îi cerșim de la donatorii străini. Avertisment din partea mai multor ONG-uri 

Potrivit ei, autoritatea de vârf în sănătate nu are niciun mecanism în baza căruia să poată interveni în astfel de situații. Anume din acest motiv, responsabilii ministerului vor să solicite Guvernului ca moratoriul asupra controlului de stat să facă excepție pentru controalele Serviciului Supravegherii de Stat a Sănătății Publice.

„Încercăm să remediem situația. Am avut o înțelegere cu doamna ministru ca să facem o scrisoare suplimentară premierului, prin care vom solicita, după posibilitate, ca Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăți Publice să fie exclus din moratoriul asupra controlului de stat. Până la urmă, controalele acestui serviciu nu abordează componenta economico-financiară, dar țin de sănătatea populației. Căutăm argumentele necesare și pregătim scrisoarea. Dar deja trebuie să vedem care va fi și reacția politicului”, a mai adăugat Serbulenco.

De cealaltă parte, experții în sănătate spun că Ministerul Sănătății trebuia să reacționeze altfel în situația cu interviul în care directorul „Tutun-CTC” care promovează nesinchisit țigările și fumatul.

„Iată că ne confruntăm cu un caz concret de încălcare a legii și autoritățile dau din umeri că nu există un mecanism de intervenție atunci cînd controalele de stat sunt sistate. (…) Reacția Ministerului Sănătății este întârziată și instituția  nu a folosit acest caz pentru a îndemna mediul de afaceri să respecte legea, așa cum a făcut-o anterior premierul. Nu trebuie de dat vina pe sistarea controalelor! Nimeni nu a interzis Ministerului Sănătății, inclusiv în perioada moratoriului asupra controalelor, să vină cu un comunicat de presă prin care să-și expună poziția față de acești doi agenți economici, care au încălcat legea și care au făcut publicitate în favoarea produselor din tutun. Mă refer inclusiv la instituția de presă”, afirmă Ghenadie Țurcanu, expert în sănătate.

 Industria tutunului continuă să facă lobby și după intrarea în vigoare a Legii Antitutun. Juriștii vin cu explicații

Potrivit lui Țurcanu, interviul cu Simion Grișciuc încă odată confirmă îngrijorările mai multor organizații din societatea civilă, referitor la modalitatea prin care a fost elaborat și propus moratoriu asupra controlului de stat.

„Putem spune că pachetul de legi privind moratoriu asupra controlului de stat este defectuos, pentru că nu stabilește cum trebuie să procedeze autoritățile atunci când se încalcă legea. După cum a declarat anterior și premerul Pavel Filip, moratoriul asupra controalelor nu trebuie să conducă la faptul că deliberat reprezentanții mediului de afaceri pot încalca legea. Aceștia trebuie să respecte legea chiar și în această perioadă. Astfel, declarațiile medicului șef sanitar de stat Aliona Serbulenco le putem consirera un apel către conducerea „Tutun-CTC” și către compania media, care a publicat interviul, prin care dezaprobă acțiunile de publicitate în favoarea produselor din tutun”, a mai adăugat Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la Centrul PAS.

Vom preciza că de la 1 ianuarie 2016 în Moldova este interzisă publicitatea la ţigări sub orice formă, măsură prevăzută în noua Lege privind controlul tutunului, care a intrat în vigoare în luna septembrie. 

 

 Articole relaționate:

Gata cu publicitatea la țigări. Vin controalele și amenzile usturătoare pentru cei care nu respectă Legea 

Mâine intră în vigoare una dintre cele mai drastice prevederi a Legii antitutun 

Credit de peste 2,7 milioane de dolari pentru Moldova pentru a reduce numărul fumătorilor. Ce condiții impune Banca Mondiale pentru a oferi acești bani