Autor: Sorina Bujarov

Institutul Oncologic a rămas fără director. Victor Cernat, managerul spitalului încă din 2009, și-a depus demisia la începutul acestei săptămâni, în cadrul ședinței de totalizare a activității instituției pentru anul 2015. Deocamdată însă Ministerul Sănătății nu a anunțat concursul pentru ocuparea funcției de director de la Institutul Oncologic.

„Da, este adevărat. Eu mi-am depus demisia, pentru a mă axa pe știință. Am Programul național de combatere a cancerului, un program la care am lucrat un an și jumătate. O să lucrez cu el în cadrul unui program cu Organizația Mondială a Sănătății, care va dura până în 2025 cu Laboratorul științific, management și diagnostic în oncologie”, a declarat Victor Cernat pentru Sănătate INFO, care a mai afirmat că nu știe cine i-ar putea lua locul – „asta Ministerul Sănătății trebuie să decidă (...) E o muncă încordată cu irosire de nervi și sănătate. De aceea am depus cererea de demisie, și lasă să vină alții mai tineri, să vadă și ei cum e pâinea asta de conducător”  a spus acesta.

 Experiența traumatizantă a unei tinere la Institutul Oncologic. „Dacă n-ai bani, vină în august. N-o să mori până atunci” 

Între timp, până autoritatea de vârf în sănătate va finaliza concursul de ocupare a funcției de director la Institutul Oncologic, instituția este condusă de către vicedirectorul Serghei Stepa.

Victor Cernat a ocupat funcția de director al Institutului Oncologic încă din 2009. Inițial a asigurat doar interimatul, iar ulterior a fost desemnat director cu funcții depline. În cei șapte ani cât a condus instituția, Cernat spune că a implementat 52 de proiecte în cadrul acesteia, în valoare de 330 de milioane de lei. Din 1996 și până în 2009 acesta a fost vicedirectorul spitalului. 

În același timp vom preciza că Victor Cernat figurează printre învinuiții în dosarul licitațiilor trucate de procurare a utilajului medical. 

 

 Articole relaționate:

De ce schimbări are nevoie sistemul spitalicesc din Moldova - directorii spitalelor trebuie numiți în funcție de consiliile de administrație 

Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu 

Salariul doctorilor, la cheremul directorilor. Managerii spitalelor republicane distribuie cote minime din buget pentru remunerarea cadrelor medicale