Autor: Irina Miron

Bolnavii de antrax, internați recent la Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”  din Capitală sunt tratați fără unul dintre cele mai importante  medicamente care ar grăbi recuperarea lor.  Preparatul numit imunoglobulină, de neînlocuit în cazul pacienților cu forme grave de antrax, nu se mai regăsește în lista medicamentelor administrate acestora de mai bine de opt ani. Astfel, doctorii sunt nevoiți să apeleze la preparate farmaceutice de alternativă.

Responsabilii de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” spun că imunoglobulina este indispensabilă în cazul în care bacteria de antrax a afectat, inclusiv, sângele bolnavului.  Pentru că lipsește, ei sunt nevoiți să substituie medicamentul. ”Utilizăm antibiotice antibacteriene. În primul rând apelăm la penicilină. Acesta e medicamentul numărul unu pentru bolnavii de antrax. Se mai fac perfuzii, astfel se face dezintoxicarea organismului. Pentru cazurile septice avem nevoie de imunoglobulină”, a spus Vasile Arapu, vicedirectorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”.

Administrația instituției susține că deși a făcut numeroase solicitări la  Ministerul Sănătății nu a primit, deocamdată, niciun răspuns. La rândul său, ministrul adjunct al Sănătății, Octavian Grama, care este și medic-șef sanitar de stat s-a arătat mirat de situația în care s-au pomenit medicii de la „Toma Ciorbă”. ”De ce nu anunțați despre asta la minister, dar spuneți direct la Guvern?”, s-a indignat Octavian Grama în cadrul ședinței extraordinare a Comisiei pentru sănătate publică, desfășurată luni la Guvern.

În replică, directorul adjunct de la spitalul „Toma Ciorbă” spune că solicită procurarea imunoglobulinei în fiecare an. „Așa și nu suntem aprovizionați. Din ce motive, nu știm. Presupunem că problema se rezumă la agenții economici care nu sunt cointeresați să aducă acest medicament, pentru că dozele pe care le cerem sunt mici”.

În același context, specialiștii spun că în Moldova nu există suficiente doze de vaccin nici împotriva antraxului la animale. ”În teritoriu, direcțiile lucrează cu dozele aprovizionate încă în 2012. Avem în prezent 100 de mii de doze, insuficiente ca să vaccinăm toate animalele din țară. Asta din cauza operatorilor economici care duc la tărăgănarea proceselor de licitație în aprovizionarea serviciului cu preparate biologice”, a explicat Vasile Bahău, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Amintim că acum o săptămână, patru persoane care munceau la o fermă din satul Vădeni din raionul Soroca, s-au infectat cu Antrax. Victimele sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” din Chișinău, iar starea lor, acum, este stabilă.

 

Articole relaționate: 

ANTRAX la Soroca. Trei persoane din raion sunt infectate, iar una dintre ele se află în stare gravă la spital 

41 de persoane din Soroca, sub supravegherea medicilor în următoarele două săptămâni. Autorităţile vor să prevină noi cazuri de antrax