Autor: Sorina Bujarov

Noi impedimente pentru rezidenții din Moldova. Aceștia se plâng că responsabilii de cadre din unele spitale refuză să-i angajeze, dacă aceștia au un alt serviciu de bază și chiar dacă a au fost repartizați de către Ministerul Sănătății. Altfel spus – rezidenților li se refuză angajarea prin cumul în aceste instituții medicale. Cel puțin așa scrie într-un demers al Coaliției Nediscriminare către Inspectoratul de Stat al Muncii. Potrivit documentului, acest lucru contravine mai multor legi. În răspunsul său, Inspectoratul anunță medicii rezidenți că nimeni nu-i poate împiedica să se angajeze.

„Mai multor medici rezidenți din Moldova li se refuză încheiarea contractului individual de muncă cu instituțiile medico-sanitare în care au fost repartizați. Motivul invocat este faptul că rezidenții care au loc de muncă de bază în alte unități medicale nu pot semna un cotract individual de muncă de rezidențiat prin cumul cu instituția medicală vizată. Mai mult, se insistă ca rezidenții în cauză să prezinte carnetele de muncă, invocând că munca de medic rezident în instituția medicală dată trebuie să fie locul de muncă de bază, și în niciun caz prin cumul”, se precizează în demersul semnat de Coaliția Nediscriminare.

 Rezidenții moldoveni, salarizați din această lună. Aceștia își vor primi banii și pentru 2015 

În demers mai scrie că prin astfel de acțiuni rezidenții sunt constrânși să demisioneze de la locurile de muncă pe care le dețin în alte unități medicale, iar asta este o încălcare vădită a mai multor legi. Mai exact, prin refuzul de a-i angaja pe rezidenți prin cumul, instituțiile medicale din țară încalcă mai multe prevederi ale Codului Muncii, Legea privind exercitarea profesiunii de medic, dar și drepturile garantate de Constituție, scrie în demersul trimis către Inspectoratul de Stat al Muncii. 

„Concluzionăm că studentul care are și alte locuri de muncă, dintre care unul de bază, la angajarea în funcție de medic rezident poate fi obligat doar la prezentarea unei confirmări, precum că nu exercită activități necompatibile cu exercitarea profesiunii de medic. Legislația Republicii Moldovei nu prevede alte interdicții sau limitări la angajare”, mai scrie în scrisoarea adresată ISM încă la începutul lunii februarie. 

De altfel, instituția care verifică cum sunt respectate drepturile angajaților din Moldova le dă dreptate medicilor rezidenți. „Medicii rezidenți care sunt angajați la lucrul de bază sunt în drept să încheie contracte individuale de muncă prin cumul cu instituțiile medico-sanitare, dacă aceștia întrunesc condițiile prevăzute de legislația în vigoare”, scrie în răspunsul oficial al ISM. Instituția face referire la prevederile Codului Muncii, dar și la Legea privind exercitarea profesiunii de medic.

 Decis – rezidenții din Moldova vor fi salarizați de anul viitor 

Mai mult, responsabilii de la ISM spun că potrivit legislației rezidenții care au un alt serviciu de bază, dar care vor să lucreze prin cumul la o altă instituție, trebuie să prezinte aici doar un act de identitate și o confirmare ce relevă faptul că el nu practică activități ce contravin profesiunii de medic. Vom preciza că potrivit Ministerului Sănătății, în prezent în instituțiile medicale din țară sunt angajați 1.348 de medici rezidenți, ei urmând să fie salarizați din luna februarie. 

 

█  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator