Autor: Sorina Bujarov

Vești bune pentru rezidenții moldoveni angajați, care nu și-au primit salariile pentru anul trecut. Vorbim în special de cei de la Instititul Mamei și Copilului, care nu și-au primit lefurile pentru perioada septembrie – decembrie 2015. Potrivit membrilor Comisiei parlamentare de specialitate, aceștia ar urma să-și primească lefurile retrospectiv. Ce-i drept, bani vor primi doar cei care au mers la muncă, deși în această perioadă li se suspendase contractul de muncă.

După mai multe plângeri făcute de rezidenții de la Institutul Mamei și Copilului în mediul online, subiectul salarizării lor a fost pus în discuție la ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie, la care a participat inclusiv reprezentanți ai Ministerului Sănătății, de la Compania Națională de Asigurări în Medicină și Ministerul Finanțelor. În urma discuțiilor s-a decis că rezidenții trebuie să-și primească banii pentru lunile lucrate, mai ales că CNAM a și transferat banii pentru remunerarea lor.  

  Decis – rezidenții din Moldova vor fi salarizați de anul viitor 

„Am discutat să se găsească soluții pentru salarizarea lor retrospectivă. Desigur, bani vor primi doar cei care aveau semnat contract de muncă. Știm că în perioada septembrie – decembrie 2015 contractul lor de muncă a fost asuspendat, însă indiferent de acest lucru, ei vor primi banii pentru cele patru luni de muncă. Salariile vor fi plătite doar cei care au continuat să lucreze chiar și după suspendarea contractului de muncă. Știm că unii nu au mers la lucru în acea perioadă”, a precizat pentru Sănătate INFO Valentina Stratan, membru al Comsiei protecție socială, sănătate și familie.

Cât despre salarizarea rezidenților pentru anul 2016, aceasta urmează să fie făcută începând cu luna februarie, de când aceștia au semnat un nou contract de angajare, conform ordinului Ministerului Sănătății. Astfel, primul salariu aceștia ar urma să-l primească la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii martie, spun managerii de spital.

„Noi am semnat cu ei contract de angajare începând cu luna februarie. Deja, salariile le vor primi odată cu ceilalți angajați ai instituției medicale, adică la sfârșit de lună sau în martie”, a precizat Marin Rotari, director interimar la Institutul Mamei și Copilului.

█   Parlamentul a decis - spitalele sunt obligate să angajeze și să salarizeze rezidenți. Aceștia au obligații în plus 

De ce salarizarea se va face cu întârziere, și nu de la început de an – membrii Comisiei parlamentare de specialitate vin cu o explicație în acest sens.

„Referitor la salarizarea medicilor rezidenți, membrii Comisiei au constatat că Guvernul a aprobat tardiv cadrul normativ care reglementează mecanismele de punere în aplicare a prevederilor legii cu privire la activitatea medicilor rezidenți, inclusiv mecanismele de repartizare, angajare în câmpul muncii și salarizare, fapt care dus la tergiversarea acestor procese”, precizează membrii Comisiei într-un comunicat remis presei.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței Comsiei protecție socială, sănătate și familie a vizat sursa finanțării pentru salariile medicilor rezidenți din Moldova. Mai exact, problema constă în faptul că bugetul CNAM planificat pentru lefurile rezidenților pentru acest an ar fi prea mic decât necesitățile reale.

  Vești bune pentru rezidenții moldoveni. Aceștia ar putea fi salarizați legal pentru munca la spital 

„Guvernul a planificat pentru anul curent un Fond de rezervă al CNAM de 27 de milioane de lei, pe când pentru salarizarea rezidenților trebuie circa 36 de milioane de lei. Evident, este un paradox care trebuie exclus, fie prin majorarea Fondului de rezervă, fie prin stabilirea drept sursă de finanțare a salariilor rezidenților cea a bugetului de stat”, a precizat Oxana Domenti, șefa Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Problema a rămas una deschisă, responsabilii din domeniu urmând să se mai întâlnească pentru a găsi o soluție în acest sens.

Potrivit Ministerului Sănătății, în prezent în instituțiile medicale din țară sunt angajați 1.348 de medici rezidenți.   

 

█  Articole relaționate:

Spitalele municipale nu vor angaja medici rezidenți. „Sunt contradicții. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să vină cu mecanisme clare de implementare a Hotărârii de Guvern și să identifice bani” 

Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern 

De luna viitoare, medicii rezidenți vor avea salariul de medic începător. În medie aceștia ar putea primi 2.300 de lei