Autor: Sorina Bujarov

Ministerul Sănătății a decis în privința pedepsei medicului rezident de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, care de curând s-a pomenit în mijlocul unui scandal, după ce a fost arogant și a consultat neglijent o pacientă. Astfel, în urma unor discuții cu comunitatea medicală, autoritatea a decis că rezidentul trebuie demis din funcția de medic, el rămânând angajat doar în calitate de rezident. Exmatricularea rămâne pe seama Universității de Medicină, care spune că încă nu a decis nimic în această privință.  

„S-a constatat că tânărul specialist a încălcat flagrant prevederile Hotărârii de Guvern Nr. 884, privind Regulamentul cu privire la organizarea studiilor de rezidențiat, din 2015, și anume – articolul 41, punctul 4 și 5. Medicul-rezident era obligat să cunoască volumul și limitele stabilite în acordarea asistenței medicale și să respecte normele eticii și deontologiei medicale în relațiile cu pacienții”, argumentează Ministerul Sănătății decizia de a-l concedia pe rezident din funcția de medic. Acesta era angajat pe jumătate de salariu de anul trecut. Totuși el rămâne să muncească la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, însă doar în calitate de rezident. Cu pedepse s-au ales și responsabilul de rezidenți de la INN, care a primit un avertisment, dar și dispecerul de la Urgență, care a refuzat să trimită o echipă de medici la a doua solicitare a tinerei. Cel din urmă s-a ales cu sancțiune disciplinară. 

  Un medic rezident din Moldova își riscă cariera, pentru că a fost arogant și a consultat neglijent o pacientă 

În ceea ce privește exmatricularea de la universitate a rezidentului, responsabilii Ministerului Sănătății spun că decizia finală în acest sens aparține instituției de învățământ superior. „Reprezentanții universității trebuie să examineze cazul și să aplice sancțiuni până la exmatriculare pentru încălcarea regulamentelor interne. De asemenea, li s-a recomandat revizuirea modalității de instruire a studenților și medicilor-rezidenți privind Deontologia medicală”, precizează într-un comunicat de presă Ministerul Sănătății. 

De cealaltă parte, contactați de Sănătate INFO, responsabilii de la USMF „Nicolae Testemițanu” spun că încă nu au analizat cazul și nici nu au decis ce pedeapsă vor aplica în cazul rezidentului.

  „Ministerul Sănătății a reacționat în pripă, cerând exmatricularea și concedierea medicului rezident” 

Vom preciza că anterior, într-o opinie acordată pentru Sănătate INFO, prorectorul USMF „Nicolae Testemițanu” Olga Cernețchi a afirmat că atât studenții, cât și rezidenții de la medicină pot fi pedepsiți prin alte metode decât exmatricularea. „Exmatricularea se face în cazul în care rezidentul nu a respectat programul de studii/instruire – nu a frecventat orele sau a admis o altă încălcare, dar nu că a aplicat un tratament greșit sau că nu a consultat bine un pacient”, afirma aceasta.

Amintim că scandalul cu medicul rezident a început de la faptul că o tânără  în vârstă de 18 ani din Chișinău a povestit pe pagina sa de Facebook că a fost la un pas de deces, pentru că medicul rezident care a consultat-o i-ar fi dat un tratament greșit, a vorbit arogant și a trimis-o acasă în stare gravă. 

 

  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator