Autor: Sorina Bujarov

Astăzi au intrat în vigoare modificările Legii privind activitatea farmaceutică, care stabilesc un nou mecanism de aplicare a adaosului comercial la medicamente. Astfel, farmaciile vor trebui să aplice un adaos comercial diferențiat la medicamente și nu unul singur, cum era până acum. Practic, acest lucru înseamnă că medicamentele mai ieftine pot avea un adaos comercial mai mare, iar cele mai scumpe – un adaos comercial mai mic. Autoritățile își propun astfel să facă medicamentele mai accesibile pentru consumatori.  

Așadar, începând de astăzi adaosul comercial va fi aplicat pentru cinci grupuri de prețuri la medicamente. Acest lucru înseamnă că adaosul va crește în funcție de prețul medicamentului. Mai exact, pentru medicamentele mai ieftine de 30 de lei se va aplica un adaos comercial de până la 25%, și nu până la 40% cum era până ieri. Pentru medicamentele care costă între 30 de lei și 60 de lei se va aplica un adaos comercial de 20%, iar pentru preparatele cu prețul între 60 și 120 de lei – un adaos de 16%.

În același timp, pentru medicamentele cu prețul între 120 și 240 de lei farmaciile au voie să aplice un adaos comercial de 13%, iar pentru preparatele care costă mai mult de 240 de lei – un adaos de doar 11%.

█  După numeroase presiuni, legea care va face regulă în formarea prețurilor la medicamente a fost votată 

Vom preciza că până acum adaosul comercial la medicamente era unic, de 40 la sută. Depozitele aveau dreptul să aplice un adaos de cel mult 15%, iar farmaciile până la cel mult 25%.

Și medicamentele compensate vor avea un adaos comercial diferențiat, în funcție de costul lor inclus în Catalogul de Prețuri. Adaosul comercial rămâne însă de maxim 15%, cum era până ieri. Pentru medicamentele al căror preț este de până la 120 de lei adaosul comercial va fi de cel mult 15%, iar pentru cele al căror preț variază între 120 și 240 de lei va fi aplicat un adaos de până la 13%. Pentru preparate mai scumpe de 240 de lei se va putea aplica un adaos comercial de cel mult11%.

Amintim că modificările Legii privind activitatea farmaceutică care prevăd un mecanism diferențiat privind aplicarea adaosului comercial la medicamente a fost votată în lectură finală de către Legislativ la sfârșitul lunii iulie 2015. Atunci autorii documentului au ținut să ajusteze practica de formare a prețurilor în Moldova la cea europeană.

  Deputații au amânat votarea legii ce presupune ieftinirea medicamentelor. „Se fac presiuni mari să nu fie votată”

„Acum, adaosul comercial unic nu se mai aplică practic în nicio ţară europeană. Majoritatea ţărilor dezvoltate aplică adaosul comercial diferenţiat în funcţie de preţ, care este și esenţial mai redus”, a argumentat anterior pentru Sănătate INFO, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti.

Amintim că pentru depozitele de medicamente modificările legislative privind adaosul comercial a intrat în vigoare în luna octombrie anul trecut.

 

 Articole relaționate:

Valul s-a pornit. Peste 1.600 de medicamente comercializate în farmaciile din Moldova se scumpesc. Când se va face simțită creșterea prețurilor

Alte politici de formare a prețului la medicamentele de import. Am putea scăpa de prețurile exorbitante, dar riscăm să avem și calitate proastă