Autor: Sorina Bujarov

La mai bine de trei ani de când li s-a promis salarii, o parte din rezidenții din Moldova și acum își așteaptă lefurile. Vorbim despre unii rezidenți de la medicina de familie, care, deși sunt angajați din februarie 2016, nici până astăzi nu au fost salarizați. Motivul – Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) nu a transferat banii pentru lefurile lor.

După ce Ministerul Sănătății a emis ordinul de repartizare a rezidenților, pentru angajare în instituțiile medicale din țară, se părea că problema salarizării lor a fost rezolvată. Însă nu a fost să fie. Zilele acestea mai mulți rezidenți ne-au contactat și s-au plâns că nici până acum nu și-au primit lefurile, deși au fost angajați legal încă din luna februarie.

Iuliana este rezident anul III la medicina de familie. În luna februarie a fost angajată, conform repartizării făcute de Ministerul Sănătății, la AMT din sectorul Râșcani al Capitalei. Nici acum însă nu a primit banii pentru munca pe care o face în instituție.

„Rezidenții de la alte specialități și-au primit banii, însă cei de la medicina de familie au fost lăsați în urmă, ca de obicei. Noi discutăm între noi și am aflat că doar AMT Centru a dat lefurile la rezidenți, în rest nimeni de la medicina de familie nu a primit banii. 1.400 de lei sunt bani pentru noi și e normal să vrem să avem salarii lunare”, afirmă Iuliana, rezident la medicina de familie. 

█  Noi piedici pentru rezidenții din Moldova care vor să lucreze la mai multe spitale 

Împreună cu colegii săi a încercat să afle de ce nu li se dau salariile promise încă în octombrie 2013, însă au rămas fără niciun răspuns.

„Am întrebat la contabilitate și ne-au zis că CNAM nu a transferat banii pentru salariul nostru. Am sunat și la CNAM să aflăm dacă e adevărat, dar de acolo ni s-a spus că, de fapt, au transferat banii pentru noi. Cineva totuși minte, că noi nu am mai primit nimic”, a adăugat tânăra.

De altfel, nici rezidenții de la AMT Botaniza nu și-au primit lefurile – „Nu am primit banii. Inițial ni s-a spus că la sfârșit de martie vom primi pentru două luni, dar deja e aprilie și nu mi-a venit nimic pe card. Soțul meu este rezident chirurg la Spitalul Feroviar și el tot nu a primit salariu. E greu, mai ales că avem un copil... ne mai ajută părinții”, a afirmat o rezidentă anul II la AMT Botanica, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Situația este aceiași și la AMT Ciocana, rezidenții angajați în instituția medicală spun că nici ei nu și-au primit banii.

Am încercat să aflăm din ce motiv rezidenții nu și-au primit salariile, din moment ce sunt angajați oficial încă din luna februarie. Serviciul de presă al CNAM a confirmat pentru Sănătate INFO că Compania încă nu a transferat banii către instituțiile medicale pentru plata rezidenților. Acest lucru urmează să fie făcut până la sfârșitul acestei săptămâni.

█  Rezidenții moldoveni, salarizați din această lună. Aceștia își vor primi banii și pentru 2015 

„Compania Națională de Asigurări în Medicină efectuează plățile către instituțiile medico-sanitare (IMS) contractate pentru salarizarea medicilor rezidenți în baza Raportului privind retribuirea muncii medicilor rezidenți din cadrul IMS. Acest raport este prezentat la CNAM de către instituțiile medico-sanitare lunar, până la finele lunii următoare celei de gestiune. Astfel, până la sfârșitul acestei săptămâni urmează a fi transferați banii destinați salarizării medicilor rezidenți pentru luna februarie”, se arată în răspunsul oficial al Companiei. Nu este clar însă de ce rezidenții din unele instituții medicale, precum Institutul Mamei și Copilului sau Spitalul Clinic Republican și-au primit leafa pentru luna februarie, iar cei de la medicina de familie nu, din moment ce toate instituțiile medicale ar trebui să respecte aceiași procedură.  

Vom preciza că în instituțiile medicale din țară sunt angajați 1.363 de rezidenți. 

 

█  Articole relaționate:

Spitalele municipale nu vor angaja medici rezidenți. „Sunt contradicții. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să vină cu mecanisme clare de implementare a Hotărârii de Guvern și să identifice bani” 

Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern 

De luna viitoare, medicii rezidenți vor avea salariul de medic începător. În medie aceștia ar putea primi 2.300 de lei