Autor: Natalia Nicoreanu

Odată cu reducerea prețurilor la medicamente mai multe farmacii din țară au anulat parțial cardurile de reduceri. Astfel, din unu aprilie două dintre cele mai mari rețele de farmacii „Felicia”, și „Farmacia Familiei” nu mai operează reduceri de cinci la sută la preparatele medicamentoase. Chiar dacă medicamentele s-au ieftinit ușor, moldoveni care dispun de aceste carduri sperau totuși să beneficieze de o reducere dublă. Între timp, Agenția Consumatorului susține că nu le poate face nimic agenților economici, oferirea discount-urilor fiind doar o strategie de marketing din partea rețelelor de farmacii.

Managerii celor două mari rețele de farmacii din țară „Felicia”, și „Farmacia Familiei” susțin că au luat decizia să nu mai ofere reduceri la medicamente ca urmare a micșorării adaosului comercial. Discount-ul oferit până acum nu mai este rentabil.

„Dacă la unele medicamente noi puneam până acum 25 % adaos comercial, acum noi punem doar 11 %. Din acest motiv, decizia companiei este că din 11% nu mai avem de unde oferi 5% cumpărătorului. Medicamentele s-au ieftinit și de asta s-a decis temporar, anularea reducerii. E vorba doar de medicamente. La celelalte produse: suplimente alimentare, dispozitive, parafarmaceutice sau tehnică medicală, la astea rămâne reducerea în continuare” a declarat pentru Sănătate INFO Irina, unul dintre managerii rețelei de farmacii „Felicia”.

„În fiecare farmacie este ordinul directorului general al „Farmaciei Familia” unde este dată explicația din ce cauză cardul nu este activ. Atunci când s-au micșorat prețurile la medicamente s-a făcut o analiză și s-au exclus cartele de reduceri la medicamente. Ordinul a intrat în vigoare de la 1 aprilie. Reducerea se face în continuare la ceaiuri, suplimente, unele vitamine, cosmetică” ne-a comunicat și Anastasia, manager la rețeaua de farmacii „Farmacia Familiei”.

Ca să obțină un card de discount la una dintre cele două rețele de farmacii, clienții trebuiau să cumpere medicamente sau alte bunuri în valoare de cel puțin o mie de lei și este nevoie de prezentarea bonurilor de plată.  Decizia farmaciilor de a anula cartelele de discount a provocat diverse reacții pe rețelele de socializare.

„Pentru a face acel card de 5% la farmacia Felicia a trebuit să fac cumpărături în sumă de o mie de lei ... și acum se poate de aruncat. Și ce dacă medicamentele sunt la preț mic? Cu cardul ar trebui să fie și mai ieftine, așa îmi pare logic” a scris Margareta Ionița.

„Nu mă afectează pentru că medicamentele sânt la preț mai redus” spune Diana Cazacu. „Au anulat cardurile de reducere și au ieftinit medicamentele cu 2 lei. Ieftiniri de râsul lumii!!!” scrie Gabriela Chiriliuc.

 „Eu aseară am cumpărat. Cardul nu a mers, dar oricum preparatul a fost mai ieftin cu peste 20 de lei” spune Rodica Bilețki.

„Aceste reduceri sunt floare la ureche pentru oameni. Eu cumpăram de sute de lei de la ei și îmi era convenabil cu cardul de reducere, chiar și de 3%. Ăștia de la farmacii sunt niște escroci lacomi” este de părere Vitalina Lupu.

De cealaltă parte, președintele Asociațiie Farmaciștilor din Moldova susține că legislația nu prevede carduri de reduceri, iar asta înseamnă că fiecare agent economic este liber să decidă dacă îi oferă sau nu reduceri consumatorului.

„Știți că de la 1 aprilie s-au redus prețurile pe cinci grupe, deja ei și-au făcut recalcul. Până acum făceau reducerile în cadrul companiei, acum legislația îi obligă să facă reduceri pentru o diminuare de preț și atunci deja nu mai este cardul rentabil. Asta nu ține de calitatea actului farmaceutic” a declarant pentru Sănătate INFO, Maria Cojocaru, președintele Asociației Farmaciștilor din Moldova.

Și reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorului susțin că nu există vreun temei juridic pentru a-i sancționa pe agenții economici care au decis să renunțe la cardurile de reduceri.

„Oferirea acestor carduri a fost doar o strategie de marketing din partea rețelelor de farmacii. Totodată, potrivit Legii 105, din 13.03.2003, privind protecţia consumatorilor, situația dată nu poate fi considerată ca practică comercială incorectă” se arată în răspunsul APC.  

Amintim că din 1 aprilie au intrat în vigoare noile modificări ale Legii cu privire la activitatea farmaceutică, care stabilesc un nou mecanism de aplicare a adaosului comercial. Astfel, farmaciile sunt obligate să aplice adaos comercial diferențiat, în funcție de prețul medicamentelor. Asta înseamnă că la medicamentele mai scumpe, adaosul va fi mai mic, iar la cele ieftine mai mare.

 

█ Articole relaționate:

Valul s-a pornit. Peste 1.600 de medicamente comercializate în farmaciile din Moldova se scumpesc. Când se va face simțită creșterea prețurilor

Alte politici de formare a prețului la medicamentele de import. Am putea scăpa de prețurile exorbitante, dar riscăm să avem și calitate proastă 

Farmaciile din Moldova, limitate în scumpirea medicamentelor