Redactor: Natalia Nicoreanu

Agenția Europenaă a Medicamentului a emis recent un ordin prin care cere retragerea din uz a spray-urilor buco-faringiene care conțin fusafungină. Decizia a fost luată ca urmare a numeroaselor reacții alergice grave, pe care le-a provocat medicamentul utilizat în tratarea infecțiilor respiratorii. Reacțiile s-au manifestat prin bronhospasm, sau altfel spus, contractarea mușchilor respiratorii care provocau tuse puternică, scrie MEDFARM.

Într-un comunicat al Agenției se spune că decisiv a fost rezultatul Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilență. Instituția a făcut o reevaluare a preparatelor medicamentoase ce conțin fusafungină și a stabilit că riscurile utilizării acestor medicamente sunt mai mari decât beneficiile pentru pacient. Totodată, existau temeri precum că fusafungina ar provoca rezistență la antibiotice.

Presa de peste Prut scrie că reevaluarea acestor medicamente a început pe 11 septembrie 2015, la solicitarea Agenției Medicamentului din Italia.

Ca urmare a deciziei luate de Agenția Europeană a Medicamentului, toate statele membre ale Uniunii Europene vor demara procedura de retragere a autorizațiilor de comercializare a medicamentelor respective.

Fusafungina este un medicament antibacterian și antiinflamator, cu administrare nazală și buco-faringiană, utilizat pentru tratamentul infecțiilor de căi respiratorii superioare, precum rinofaringita. În țara noastră, există un singur preparat care conține fusafungină. Este vorba de spray-ul Bioparox. În Uniunea Europeană, medicamentele care conțin fusafungină se găsesc pe piață de peste 50 de ani.

█ Articole relaționate:

Un alt medicament retras din farmaciile din Moldova

Atenție - medicament interzis în Europa, vândut în farmaciile din Moldova 

Moldovenii cumpără medicamente ca la piață. Doctorii eliberează rețete nevalide, iar farmaciștii închid ochii la aceste ilegalități