Redactor: Sorina Bujarov

Cadrele medicale din România ar putea ieși din nou la protest, fiind nemulțumite  de felul cum Guvernul încearcă să le îndeplinească revendicările legate de salarizare. Federaţia Sindicală Hipocrat anunţă că proiectul salarizării, discutat vineri la Guvern, nu rezolvă problemele din sistem, iar dacă inechităţile nu vor fi excluse, ar putea fi reluate manifestările publice.

Nemulțumirile pornesc de Ordonanţa de urgenţă care va reglementa sistemul salariilor bugetarilor, care va fi pusă în dezbatere publică la 15 mai. De altfel, noua abordare se va concentra pe salariile de bază, nu pe sporuri şi indemnizaţii, au explicat responsabilii. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru a explicat că ordonanţa trebuie să aibă la bază principiul solidarităţii şi principiul neutralităţii între familiile ocupaţionale şi că noua abordare se va concentra pe salariile de bază şi nu pe sporuri şi indemnizaţii.

„Discutăm de o sumă care nu ar putea să rezolve toate inechităţile din sistem şi trebuie să fim cu toţii conştienţi de acest lucru. Este un proces în care nu va fi posibil ca toată lumea să fie mulţumită. Şi atunci, se pune problema, cu aceste resurse puţine pe care le avem, ce putem să facem? Şi avem opţiunea să încercăm să cârpim pe ici, pe colo toată grila de salarizare, cum a fost încercat deja şi nu am avut un mare succes, sau avem opţiunea să ne concentrăm resursele acolo unde este cel mai mult nevoie de ele”, a argumentat Pîslaru.

█ Ziua Mondială a Sănătății, prilej de protest pentru medici 

Propunerea principială a Guvernului, în accepţiunea ministrului Muncii, este decomprimarea bazei de salarizare „în sus”, în limita resurselor bugetare existente, care să permită o minimă reglare a piramidei salariale. Ministrul a adăugat că nu este vorba numai de bugetarii care au studii medii, ci şi de salariaţii cu funcţii superioare care sunt la începutul carierei şi abia intră în sistemul bugetar, care trebuie să fie „cât de cât motivaţi”.

De cealaltă parte, sindicaliștii se arată nemulțumiți de soluțiile propuse de Guvern. „Federaţia Sindicală Hipocrat consideră că proiectul nu rezolvă problemele de fond ale personalului medical. Prin urmare, protestele, în acest moment suspendate, au toate şansele să fie reluate”, transmit reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hipocrat, citați de Mediafax. Aceştia mai afirmă că există o nelinişte printre membrii de sindicat, pe motiv că revendicările care au generat pichetările şi protestele nu au şanse prea mari să fie soluţionate.

█ Rezidenții englezi au intrat în grevă generală

Liderii de sindicat s-au declarat nemulţumiţi de planurile Guvernului privind noul proiect al ordonanţei de urgenţă privind salarizarea bugetarilor, calificând-o drept o „cârpeală”' care va muta inechităţile „un pic mai sus”. Marius Sepi, prim-vicepreşedinte al Sanitas, a afirmat că în Sănătate „situaţia este explozivă, riscă să iasă de sub control”. El a explicat că nu se poate „să o luăm pe bucăţi”, pentru că nu se poate duce în faţa oamenilor să le explice faptul că majorările salariale sunt doar pentru unii.

Vom preciza că medicii din România au reluat protestele, inițiate încă în vara anului trecut, la începutul lunii aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății. Principalele revedicări înaintate de acestea au fost – majorarea salariilor cu 50 la sută. 

 

█ Articole relaționate:

Mii de medici amenință cu greva sau chiar cu demisia, dacă nu le vor fi majorate salariile. „Până când vom accepta prostituţia medicală?” 

Revolta medicilor dă roade. Salariile lor vor fi dublate

Doctorii care nu s-au temut să înfrunte ministrul Sănătății. „E ora 22.00. Sunt în spital și spăl podeaua”