Redactor: Sorina Bujarov

După două zile de întâlniri maraton, guvernanţii au luat decizia de a dubla în etape salariile din Sănătate în România, în următorii doi ani, începând cu luna octombrie 2015, când cadrele medicale vor primi 25% în plus la salariul de bază. Această măsură însă nu i-a mulţumit pe toţi angajaţii din Sănătate.

Concret, Alianţa Medicilor a postat un mesaj dur pe o rețea de socializare în care a precizat că angajaţii din sistemul medical nu vor legalizarea şpăgii, ci vor salarii decente şi condiţii optime de lucru.

„Nu vrem legalizarea şpăgii! Vrem salarii decente şi condiţii optime să putem oferi pacienţilor un serviciu medical de calitate. Suntem pur şi simplu scandalizaţi de desconsiderarea pe care Guvernul o arată nu doar faţă de medici, dar şi faţă de pacienţi prin încercarea de a legaliza şpaga dată doctorului. În nicio ţară civilizată un pacient nu dă o „atenţie” medicului. Am fost chiar de-a dreptul şocaţi când am auzit la televizor că se va crea o listă de «norme» care, dacă sunt respectate, va face ca mita dată medicilor să devină legală. Este inadmisibil ca într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de dare de mită, şpagă sau plic, ori legalizarea acestor fapte. Mai grav este că sindicatele din domeniul medical, participante la «negocierile» cu Guvernul, au putut fi de acord cu propunerea halucinantă de legalizare a mitei. De partea cealaltă, aceiaşi reprezentanţi sindicali declarau satisfăcuţi în faţa camerelor de filmat că au reuşit să obţină o mărire de «25%» pentru toate persoanele ce lucrează în domeniul sanitar. Poziţia Alianţei Medicilor a fost clară de la început: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar în cadrul acestui proces de modernizare să se rezolve şi problema salarizării. […] Ce s-a întâmplat astăzi este o desconsiderare, de către toţi cei care au luat parte la acele «negocieri», pentru tot ce înseamnă act medical în România şi drepturi ale pacienţilor… ”, citează Adevărul.ro.  

Mai mulți medici, nemulțumiți de soluțiile propuse de Guvern

De asemenea, mai mulţi medici au reacționat pe pagina grupului „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!” mesaje prin care se arată nemulţumiţi de decizia prin care salariilor vor fi mărite cu 15% de la 1 octombrie. „Înlocuirea definitivă a plicului cere un minim de 100%”, scrie un medic. „Dacă le scot 25% dintr-o tumoră îs fericiţi? Dacă le dau 25% dintr-un tratament salvator e de ajus?”, se întreabă un alt medic.

 Mii de medici amenință cu greva sau chiar cu demisia, dacă nu le vor fi majorate salariile. „Până când vom accepta prostituţia medicală?” 

În opinia altui doctor, majorarea de 25% „este pomană”. „Însă denotă că le este frică de o grevă. Trebuie grevă, solicitare de creştere salarială mai mare, rezolvarea problemei gărzilor. Ceea ce au făcut ei acum a fost praf în ochi, plus promisiunea de legalizare a plicului pentru că statul nu vrea să finanţeze sănătatea aşa cum a făcut şi până acum”.

Salariile din Sănătate – dublate. Atențiile – legalizate

După două zile de întâlniri maraton, guvernanţii au luat decizia de a dubla în etape salariile din Sănătate în următorii doi ani, începând cu luna octombrie 2015, când cadrele medicale vor primi 25% în plus la salariul de bază. Cel puţin aşa au anunţat  ieri premierul Victor Ponta şi ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, care au şi explicat că impactul bugetar al măsurii, care vizează 181.000 de angajaţi din sistemul public de sănătate, este de 1,7 miliarde de lei pe an. Potrivit premierului, ordonanţa de urgenţă prin care decizia devine una legală va fi aprobată săptămâna viitoare. „Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”, a declarat Ponta, menţionând că, pentru anul acesta, fondurile necesare sunt asigurate.

La rândul său, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, care a discutat în aceste zile cu sindicalişti, reprezentanţi ai medicilor dar şi cu profesori universitari, a menţionat că această creştere salarială este posibilă şi datorită economiilor făcute prin cardul de sănătate. Mai mult acesta a spus şi că s-a luat în discuţie inclusiv o legalizare a atenţiilor primite de medici de la pacienţi.

Bănicioiu: majorările salariale pot continua cu o condiție – cardul de sănătate rămâne obligatoriu

Ministrul Bănicioiu a mai precizat, marţi, că majorările salariale pentru cadrele medico-sanitare au fost posibile după implementarea cardului de sănătate şi ele pot continua şi pot fi asumate de toate guvernele viitoare cu o condiţie – cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu. „Vreau să vă spun că toate aceste lucruri au fost posibile după o serie de măsuri implementate în România. Vorbim aici de cardul electronic de asigurări de sănătate şi vreau să vă spun că aceste măsuri pot continua şi pot fi asumate de toate guvernele viitoare cu o singură condiţie – cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu”, a spus Bănicioiu.

 Doctorii care nu s-au temut să înfrunte ministrul Sănătății. „E ora 22.00. Sunt în spital și spăl podeaua”

De asemenea, acesta a mai precizat că majorarea este posibilă datorită economiilor făcute prin implementarea cardului de sănătate. Totodată, ministrul a menţionat că, până la începutul anului 2017, salariile în sănătate se vor dubla faţă de cuantumul din 2015, după majorările succesive cu câte 25 la sută de la 1 octombrie, din 2016 şi din anul următor. „Consider că este esenţial ca toţi actorii politici ai momentului să susţină acest demers, ca sănătatea să nu fie tratată nici politic, nici demagogic", a mai spus Nicolae Bănicioiu.

La sfârşitul săptămânii trecute, un grup creat pe reţeaua de socializare Facebook care a reunit peste 20.000 de persoane, între care medici români din ţară şi din străinătate, asistenţi medicali şi pensionari cu drept de muncă, au ameninţat că vor pune halatele în cui de la 1 septembrie, dacă nu li se va înlătura statutul de funcţionar public şi dacă salariile pe care le primesc în spitale nu vor fi majorate.

 

 Articole relaționate:

VIDEO// O fetiță bolnavă de cancer s-a „măritat” cu asistentul medical, de care s-a atașat în timp ce se afla în spital 

Fac respirație gură la gură și folosesc lingura, pentru urgențe medicale. Cum sunt nevoiți să intervină doctorii, în lipsa utilajelor 

Hotel de lux cu spa pentru asistente medicale. Cum își motivează unele spitale viitorii angajați