Redactor: Irina Papuc

Stuart Gould, chirurg consultant la Nord-West London NHS Trust, a postat o fotografie pe rețeaua de socializare Facebook, spălând podeaua în sala de operație, la o oră destul de târzie și în pofida faptului că nu era de gardă. Fotografia, însoțită și de un comentariu, era de fapt o formă de protest împotriva declarațiilor ministrului Sănătății britanic, Jeremy Hunt. Acesta a acuzat oarecum doctorii că nu se află în week-end la serviciu, iar din această cauză ar muri mulți oameni care au acces la servicii medicale.

În mesajul său adresat funcționarului de stat, chirurgul precizează. „Aceasta sunt eu. Și e 22.00 noaptea. Nu sunt de gardă, dar am venit înapoi la spital pentru că abilitățile mele sunt necesare. Spăl podeaua între operații pentru a ajuta personalul, astfel încât să putem începe următoarea intervenție cât mai devreme”, scrie Daily Mail.

El continuă să scrie însă că povestea nu este despre el, ci despre echipa sa.

„Toți au rămas peste program. Doi asistenți au fost de gardă toată ziua. Ei ar fi trebuit să plece demult, dar au rămas cu mine până la miezul nopții ca să se asigure că am ajutorul necesar. Ziua de muncă a durat pentru ei 17 ore. Unul nu a putut ajunge acasă, așa că a împrumutat de la un pacient niște articole de toaletă și a dormit pe podea, în spital. Ne pare rău, domnule Hunt, dar acesta este profesionalismul absolut. Eu nu pot vedea aici lipsă de compasiune, vocație sau de dedicare. Aceasta este activitatea de care National Health Service depinde ca să poată funcționa și salva vieți. Remarcile dumneavoastră ignorante nu fac decât să distrugă tot ce este acum, în detrimentul pacienților noștri”, a scris doctorul. Acesta și-a încurajat colegii să rămână la fel de dedicați muncii lor, prezicând că politicienii vin și pleacă, doctorii însă trebuie „să-și păstreze determinarea de a-și face munca cât mai bine”.

Fotografia a fost comentată de sute de doctori, iar forma de protest a fost preluată și de alții, care au povestit cum decurge munca lor – ture de vineri seara până luni dimineața, nopți nedormite și remunerare proastă.

„Eu fac 120 de ore de muncă pe lună în plus față de volumul obișnuit. Asta înseamnă că sunt o zi de gardă pe săptămână, iar o dată în lună ies la muncă de vineri seara până luni dimineață. Matematica simplă arată că primesc 2,61 de lire sterline pe oră - semnificativ mai mic decât salariul minim, să nu mai vorbim minimul de existență”, a scris și Karan Kapoor, consultant ORL la Spitalul Regina Victoria din East Grinstead, West Sussex.

Anterior, și Janis Burns, unul dintre medicii revoltați pe sistem, a scris o scrisoare și a încercat să o transmită personal premierului, însă a fost oprită de echipajele de poliție care păzeau clădirea guvernamentală.

În scrisoare ei, aceasta a precizat că muncește de luni până duminică și că este plătită inacceptabil de prost pentru asta. „La sfârșitul turei de trei nopți nedormite, când ești extrem de obosit, se întâmplă să ai pacienți critici, dar trebuie să gestionezi cazul după ce ai stat atâtea nopți nedormite. Când atâtea responsabilități rămân pe umerii noștri și lucrăm atât de mult, aș vrea să ne priviți în ochi și să ne spuneți dacă credeți că suntem plătiți adecvat pentru asta”.

Revolta printre medici a pornit de la intenția ministrului Sănătății din Marea Britanie, Jeremy Hunt, care intenționează să introducă un regim de luni până duminică pentru doctori, fără week-end-uri. Acesta a declarat că în comunitatea medicală s-a format o obișnuință de a lucra de luni până vineri, iar din această cauză mor foarte mulți oameni care nu mai ajung să obțină ajutor medical. 

 

█ Articole relaționate:

VIDEO// O fetiță bolnavă de cancer s-a „măritat” cu asistentul medical, de care s-a atașat în timp ce se afla în spital 

Fac respirație gură la gură și folosesc lingura, pentru urgențe medicale. Cum sunt nevoiți să intervină doctorii, în lipsa utilajelor 

Hotel de lux cu spa pentru asistente medicale. Cum își motivează unele spitale viitorii angajați