Autor: Parascovia Sula

Nemulțumirile oamenilor față de calitatea asistenței medicale acordată în Moldova continuă să crească. Datele Barometrului Opiniei Publice, prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, arată că peste 72% din populația țării este nemulțumită sau nu prea de asistența medicale acordată de către instituțiile medicale, în creștere cu 1,1% față de rezultatele aceluiași studiu publicat anul trecut. Doar 0,9 la sută dintre intervievați au spus că sunt foarte mulțumiți de calitatea asistenței medicale de care au beneficiat. Femeile sunt mai nemulțumite de serviciile medicale acordate în țara noastră decât bărbații. Totuși, raportul dintre aceștia nu este foarte mare și se împarte în felul următor: 73,6% la 70,5%. 

De asemenea, cei mai nemulțumiți de asistența de care beneficiază sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani. Este vorba de 74,5 la sută dintre respondenți. Urmează tinerii cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani. Rata lor de nemulțumire este de 71 la sută,  apoi bătrânii - nemulțumiți în proporție de 70% și tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani – 69,7%.

█ BOP: Nemulțumirea față de reformele în sănătate crește

În comparație, studiul arată că moldovenii au fost mai mulțumiți de asistența medicală doar în anii 2007 și 2009. Atunci, 43% dintre intervievați au declarat că sunt destul și foarte mulțumiți de calitatea asistenței medicale de care beneficiază, comparativ cu 27% în prezent.

Nemulțumirile moldovenilor cresc și față de reformele efectuate în domeniul sănătății. Este vorba de 84,1% din populația țării, cu 5,5% mai mult față de aprilie 2015. Oamenii nu sunt mulțumiți deloc sau nu prea de măsurile întreprinse de stat în domeniul sănătății, chiar dacă acestea declară domeniul drept o prioritate.

Dacă ar fi să comparăm cu datele din noiembrie 2009 – când aspectul a fost inclus în BOP, observăm că încrederea moldovenilor în reformele din sănătate scade de la an la an. Dacă în 2009, 32% dintre intervievați erau destul de mulțumiți și foarte mulțumiți de acțiunile autorităților în domeniul sănătății, acum numărul acestora s-a diminuat de două ori și a ajuns la doar 15 la sută.

Și boala începe să le creeze moldovenilor tot mai multă frică. Astfel 16,4% din respondenți au declarat că cel mai mult se tem de boală, ceea ce este cu 4,4% mai mult decât rezultatele studiului publicat în noiembrie anul trecut și cu 4,8 mai mult față de rezultatele BOP din aprilie 2015.

Cel mai mult le e frică de boală persoanelor trecute de 60 ani – 25,4% și celor cu venituri mici – 22,6%.  Datele mai arată că pe 4,5% dintre moldoveni îi îngrijorează în primul rând boala, comparativ cu 2% în noiembrie 2015 și 2,3%  - în aprilie 2015.

█ Majoritatea moldovenilor sunt nemulțumiți de calitatea asistenței medicale și de ceea ce întreprind autoritățile în acest domeniu 

Moldovenilor le-a fost cel mai mult frică de boală în 2003 - 28%, față de 16,4 la sută în prezent, iar cel mai puțin în 2012 - 6%. 

Sondajul a fost realizat în perioada 16-23 aprilie pe un eșantion de 1.143 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, din 86 de localități. Marja de eroare este de +/- 2,9 la sută. Cercetarea a fost realizată cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova. 

 

 Articole relaționate:

La Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie pacienții viețuiesc împreună cu șobolanii. În acest an, instituția va primi încă 1,8 milioane de lei pentru reparație

Unii aproape în lux, iar alții în mizerie. Cum arată căminele medicilor rezidenți din Moldova 

Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu