Autor: Sorina Bujarov
Etajul I de la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie a fost închis, iar cei peste 30 de pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă care se tratează aici vor fi transferați pe parcursul acestei zile în alte instituții medicale. Decizia a fost luată avându-se în vedere condițiile precare din instituția medicală. Aici, pacienții mănâncă și dorm împreună cu șobolani și șoareci. Deși această situație durează de mai mult timp, problema a devenit cunoscută abia după ce pacienții au reușit să filmeze și să publice pe internet imagini cum șoarecii mănâncă din alimentele lor.
În urma acestei postări, șeful Direcției Sănătate Mihai Moldovanu a mers în inspecție la Spitalul de Ftiziopneumologie. Potrivit acestuia, într-adevăr starea saloanelor de la etajul I sunt într-o situație jalnică, motiv din care s-a decis închiderea lor până problema șobolanilor va fi rezolvată.
„Secția pentru tratamentul pacienților cu tuberculoză multidrog rezistentă se află la etajul I și II. La primul etaj sunt 7 saloane, care vor fi închise până problema cu șoareci se rezolvă. Pacienții, care sunt vreo 30 la număr, vor fi transferați în alte instituții medicale, pentru a-și urma tratamentul. Cel mai probabil și administrația instituției medicale va fi pedepsită, însă nu știm sub ce formă. Ulterior vom decide, pentru că în acest caz poartă răspundere și alte persoane – șef de secție, soră superioară, sora superioară pe secție, care trebuiau să raporteze. Vom verifica dacă instituția are semnat contract cu firmele de deratizare”, a declarat pentru Sănătate INFO Mihai Moldovanu.
Potrivit acestuia, anul trecut Consiliul Municipal Chișinău a oferit Spitalului de Ftiziopneumologie din Capitală 1,6 milioane de lei pentru reparație. Acești bani ar fi fost suficienți pentru reparația a cel puțin două secții, este de părere Moldovanu. Și în acest an Spitalul va primi bani pentru reparație, dar de-acum încolo responsabilii au promis să monitorizeze cu strictețe felul în care vor fi cheltuiți aceștia.
„În acest an vor fi transferați peste 1,8 milioane de lei pentru reparație. Cel mai probabil se vor face reparații în saloanele de la primul etaj, pentru că la etajul II situația este foarte bună”, a mai adăugat Moldovanu.
De cealaltă parte, administrația spitalului spune că șobolanii se adună din cauza condițiilor precare de la primul etaj. Deși instituția medicală are semnat contract cu firmele de deratizare, aceasta nu reușește să facă față, iar rozătoarele se adună aici în sezonul cald.
„Noi avem tot ce se cere, însă din cauza condițiilor rele de la primul etaj acolo se adună șobolani. Primim anual bani pentru reparație, dar aceștia nu sunt suficienți pentru a face reparații în toată instituția. Facem și noi treptat. Începem de sus și ne coborâm în jos cu reparația. Cel mai probabil, în acest an vom reparat saloanele de la primul etaj”, a declarat pentru Sănătate INFO Maria Cetulean, directoarea spitalului.
Și pacienții spun că viețuiesc împreună cu șobolanii nu de o zi sau două, dar de de când sunt internați în spital. „Vara trecută au fost şi încă o lună jumătate în urmă, la fel, erau șoareci”, a mărturisit pentru PRO TV, una dintre pacientele internate în această instituție.
La rândul lor, doctorii spun însă că datoria lor este să trateze pacienți și că ei nu poartă nicio vină pentru faptul că în instituție mișună șoareci.
„Eu sunt medic de gardă, eu mă ocup cu tratamentul pacienților gravi. Nu faceți din asta o problemă foarte mare”, a afirmat medicul de gardă, care a mai spus că șobolanii au început să apară de când s-a mai încălzit afară. Imediat a fost alertată și asistenta superioară, care, la fel, s-a arătat surprinsă de prezența șobolanilor. „Nu am avut guzgani. Ei vin și prin canalizație, și prin veceu. Noi tot timpul supraveghem. Nu o fost niciodată așa”, a afirmat asistenta superioară, care a refuzat să-și spună numele.
Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie a fost deschis 1946. De atunci, instituția nu a fost reparată în întregime niciodată. Au fost efectuate, trepat, doar reparații cosmetice.
█ Articole relaționate:
Unii aproape în lux, iar alții în mizerie. Cum arată căminele medicilor rezidenți din Moldova