Autor: Natalia Nicoreanu

Este suspectat că nu și-a declarat contul bancar și un apartament. Vorbim despre vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, Constantin Spânu. Comisia Națională de Integritate a dispus astăzi inițierea verificărilor pe numele virusologului principal al țării, pe motiv că acesta nu și-ar fi făcut publice toate  proprietățile. Constantin Spânu recunoaște că are un depozit la bancă, în valoare de jumătate de milion de lei, dar spune că, cel mai probabil a uitat să-l declare.  Iar apartamentul, despre care tot nu a pomenit în declarația de avere, îi aparține soției și din acest motiv nu a crezut de cuviință să-l indice în declarația de avere.

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au votat astăzi în unanimitate pentru inițierea controlului pe numele vicedirectorului Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), Constantin Spânu. CNI a dispus efectuarea verificărilor declarației de avere a acestuia pentru anul 2015. Spânu este suspectat că ar fi încălcat regimul juridic de declarare a proprietăților.

„În declarația pe venituri depusă de Constantin Spânu nu a fost indicat un apartament în Chișinău și un depozit bancar. În blocul în care locuiește, mai are un apartament, pe numele lui, pe care nu l-a declarat. Sesizarea în adresa noastră a venit din partea Centrului Național Anticorupție și anume Direcția Spălării Banilor. Ei au indicat despre acest depozit bancar care nu este indicat în declarație”, a declarat pentru Sănătate INFO Eugeniu Vițu, șeful serviciului de presă al CNI.

█ Directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie ar putea fi amendat de CNI. „Eu nu cunosc nimic, dar precis am scris” 

„Apartamentul este scris pe numele soției. Acolo locuiește fiul meu cu familia. Nu l-am declarat, pentru că este al soției și ea l-a declarat”, susține Constantin Spânu.

„În declarația sa de avere, domnul Spânu este obligat să declare și veniturile și proprietățile care aparțin soției sale, dacă nu sunt în divorț. Așa spune legea”, este replica lui Eugeniu Vițu de la CNI.

Cât privește depozitul bancar, Spânu ne-a comunicat că acești bani au fost adunați timp de mai bine de 20 de ani.

„Am un depozit bancar, dar nu-mi amintesc dacă l-am indicat în declarația de avere. Este vorba de 500 și ceva de mii de lei. Sunt bani pe care i-am adunat pe parcursul vieții începând cu anul 1995, după ce am terminat doctoratul. O parte din bani, 100 de mii de lei i-am primit în anul 2012 fiind laureat al premiului național. 50 de mii de lei i-am primit, fiind declarat savantul anului. O parte din bani mi-au rămas de la părinți. Alte venituri nu am. Eu nu am vilă, nu am automobile, avion. Nimic nu am. Am avut de gând să-mi cumpăr o vilă cu acești bani, dar sunt scumpe toate” ne-a povestit Constantin Spânu.

Solicitat de Sănătate INFO, ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, ne-a confirmat că instituția  pe care o reprezintă a sesizat CNI-ul dar nu poate să ne ofere mai multe detalii.

Legea cu privire la declararea și controlul veniturilor și a proprietăților spune că  persoanele cu funcții de conducere, care intenționat nu-și indică proprietățile, comit o infracțiune care se pedepsește cu o amendă în valoare de 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. 

Articole relaționate:

Viceministrul Sănătății, cu casă de milioane și acțiuni la întreprinderi comerciale

Chirurgul și deputatul Vladimir Hotineanu a pierdut prima judecată cu CNI 

Declarațiile directorului IMC, Sergiu Gladun, la controalele CNI: „Nu am nici un conflict de interese. Soția mea lucra aici înainte ca eu să devin director”