Autor: Natalia Nicoreanu

La o săptămână după ce Comisia Națioanlă de Integritate a decis să inițieze controale pe numele directorului Institutului Mamei și Copilului cu privire la încălcarea regimului juridic de declarare a veniturilor, Sergiu Gladun reacționează și spune că a respectat toți termenii legali. Cât privește conflictul de interese dintre el și soția sa, care este șefa Blocului operator în Secția Ginecologie, directorul spune că nu ar exista un asemenea conflict, din simplu motiv că aceasta nu i se subordonează direct.

Pe 21 aprilie, membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au votat unanim pentru inițierea controalelor pe numele directorului Institutului Mamei și Copilului (IMC) Sergiu Gladun. Managerul IMC este suspectat că nu și-ar fi declarat veniturile și proprietățile pentru anul 2015.

„Eu nu știu cum am încălcat. Eu am prezentat la timp toate documentele de care a fost nevoie atât Comisiei Naționale de Integritate, cât și Inspectoratului Fiscal. După părerea mea cred că ei acum verifică datele pe care le-au prezentat persoanele publice. Am semnat contractul de muncă pe 1 martie și atunci am fost preîntâmpinat de Ministerul Sănătății că timp de două săptămâni trebuie să depun declarațiile la FISC și la CNI. Ceea ce eu am făcut la timp”, a declarat Sergiu Gladun pentru Sănătate INFO.

 Ministerul Sănătății vrea să numească în grabă un nou director la Institutul Mamei și Copilului 

În replică, șeful serviciului de presă al CNI, Eugeniu Vițu, susține că aceste controale sunt inițiate nu doar din cauza nerespectării termenilor de depunere a declarațiilor pe avere, dar și pentru că există suspiciuni că datele nu ar corespunde realității. 

CNI a dispus efectuarea controalelor pe numele lui Sergiu Gladun și pentru că directorul IMC s-ar afla în conflict de interese cu soția sa, care este șefa Blocului operator al Secției Ginecologie din cadrul instituției. Sergiu Gladun spune că nu a declarat conflictul de interese, pentru că nu crede de cuviință că el ar exista.

„Aici nu este conflict de interese.  Soția mea lucra la Institutul Mamei și Copilului încă înainte ca eu să devin director. Între mine ca director al IMC și soția mea, ca șef de Secție a Blocului operator, sunt trei persoane care se află în funcții de conducere. Este vorba de directorul medical Domnul Tomuz , șeful Centrului Perinatologic Domnul Carauș și șeful de Departament Domnul Rotari” a explicat Sergiu Gladun.

Alta este însă buchia legii. „În moment ce a fost numit în calitate de director era obligat ca timp de trei zile să anunțe organul ierarhic superior, care este Ministerul Sănătății, că există conflict de interese. Doamna Gladun i se subordonează direct și aici este vădit un conflict de interese. Ministerul Sănătății ar trebui să soluționeze acest conflict de interese fie prin transferarea dumneaei în altă subordine, fie transferarea în altă instituție medicală, fie ministerul să ia o hotărâre ca Sergiu Gladun să nu aibă atribuții directe, să nu-i dea indicații, să nu aibă influență asupra soției sale” a declarat pentru Sănătate INFO, Eugeniu Vițu, șeful serviciului de presă al CNI.

La ședința CNI de pe 21 aprilie, membrii comisiei au decis inițierea controalelor și au solicitat Minsiterului Sănătății informații cu privire la respectarea acestei proceduri legale de declarare a conflictului de interese.

Totodată, ținem să precizăm că pe adresa redacției a fost expediată o scrisoare în care scrie că Sergiu Gladun ar fi finul de cununie al deputatului Vladimir Hotineanu, care în schimbul votului său pentru învestirea Guvernului Filip ar fi cerut funcția de director al IMC pentru Gladun.

 Institutul Mamei și Copilului are un director nou. Este fiul unui fost ministru al Sănătății 

„Sunt aberații. Eu vin dintr-o familie de medici și este firesc ca cineva din cumetri sau nași să fie tot din domeniul medical. Domnul Hotineanu nu mi-a devenit naș acum, dar cu 17 ani în urmă. Dumnealui nu are așa puteri ca să mă pună pe mine în această funcție. Sunt aberații. Se pare că sunt oameni care nu sunt de acord că am devenit director al IMC. Întotdeauna în acest domeniu este o concurență. Câteodată această concurență este nesănătoasă. Nu știu de unde vine asta, dar eu sunt convins că vor mai fi asemenea situații” a răspuns Sergiu Gladun.

Ținem să precizăm că Ministerul Sănătății a desfășurat în grabă concursul de selectare a candidatului pentru funcția de director al IMC. Autoritatea de vârf în Sănătate a organizat susținerea probei de concurs înainte ca termenul limită de depunere a dosarelor să expire.

Sergiu Gladun a devenit director al Institutului Mamei și Copilului pe 1 martie. Funcția de manager al IMC a devenit vacantă după ce fostul director Ștefan Gațcan a demisionat în urma unui conflict cu ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, care a durat câteva luni. Demnitarul l-a acuzat că ar fi gestionat prost banii instituției. 

 

█ Articole relaționate: 

Directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie ar putea fi amendat de CNI. „Eu nu cunosc nimic, dar precis am scris” 

Chirurgul și deputatul Vladimir Hotineanu a pierdut prima judecată cu CNI 

Rudele Ruxandei Glavan din sistemul sănătății. Alianța Anticorupție întrezărește un posibil conflict de interese